A PannErgy Miskolc térségében kezd geotermikus kutatófúrást

A jövő év elején kezdi a PannErgy az első kutatófúrást Miskolc környékén, a tervek szerint nettó 40 megawatt kapacitást építenek ki Miskolc egyetemi városrészének hőellátására – mondta Gyimóthy Dénes, a PannErgy igazgatóságának tagja, vezérigazgató szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az első kutatófúrás megkezdését az teszi lehetővé, hogy a PannErgy Nyrt. 90 százalékos tulajdonában álló Miskolci Geotermia Zrt. megszerezte a vízjogi létesítési engedélyt.
A helyszínhez elkészített geológiai és geofizikai tanulmányok  alapján a vízadó kőzetek kedvezőbb adottságúak, mint Szentlőrincen, ahol a cég már túl van egy sikeres kutató fúráson. Ezek tükrében 2.200 méter becsült mélységben a várható vízhozam legalább percenként 1.200 liter, a várható kifolyó vízhőmérséklet 105-110 Celsius fok.
Ha sikeres lesz a kutató fúrás, akkor az már termelő kút lesz – magyarázta Gyimóthy Dénes. Hozzáfűzte: a víz visszasajtolásának beruházási költsége van, ami egyrészt a kút, másrészt a hozzá kapcsolódó vezeték létesítésének költsége. Maga a visszasajtolási tevékenység már nem jár jelentős ráfordítással.
A Miskolc környékű geotermikus energia hasznosítására több lépcsőben tervezik a beruházást, amelynek értéke elérheti a 30-40 millió eurót is.

A szentlőrinci geotermikus kút kutató furása idén kora ősszel sikeresen befejeződött, és a PannErgy korábbi közlése szerint az 1.600 méter mélységből percenként 1.500 liter (másodpercenként 20 liter) 85-86 Celsius fokos víz hozható felszínre. Ez a beruházás mintegy 4 millió euróba kerül – mondta Gyimóthy Dénes.
Horuczi György, a PannErgy üzletfejlesztési igazgatója a koppenhágai csúcstalálkozó kapcsán elmondta: megkerülhetetlen a megújuló energiák között a geotermikus energia hasznosítása. Magyarország geológiai szempontból “közel van a pokol kapujához”, nagyon jó adottságai vannak a geotermikus energia hasznosítására.
Szerinte nemzeti terv kell a zöldenergia jövőjéről, ami most döntően a biomasszát, a faaprítékot jelenti. A geotermikus energia nemcsak tiszta energiaforrás, de jelentős kistérségi gazdasági fejlődést is generál az ipari és mezőgazdasági hasznosítással és az ezzel járó munkahelyteremtéssel.

Az Európai Unióban 2009-ben elérte a 1.558 megawattot a kiépített geotermikus energia kapacitás, 2016-ra pedig ez eléri a 4.000 megawattot.  Az EU sokat, 2,5 milliárd euró támogatást fordít 2007-13 között a megújuló energiára, de kevés figyelmet fordít a geotermikusra – hangsúlyozta Horuczi György.

Az igazgató tájékoztatása szerint az engedélyezési eljárásoktól függően 2015-re akár nettó 300 megawatt beépített geotermikus hőkapacitást lehet kiépíteni, ami 220 ezer tonna szén-dioxidot vált ki, egy százalékkal, évi mintegy 150 millió köbméterrel kevesebb gázt kellene felhasználni. Ez a kapacitás mintegy 200 hektár üvegházi növénytermesztést tenne lehetővé.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta a fenntarthatóbb és rugalmasabb gázpiacot célzó reformokat

Az új irányelv segít a gázágazat szén-dioxid-mentesítésében az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.