A párizsi BKV zöld szervízközpontja

Egy nagyváros tömegközlekedési vállalatának szervízközpontjáról nem feltétlenül az a kép jut eszünkbe, ami Párizsban kinőtt a földből tavaly ősszel.

A francia főváros metró és buszhálózatát üzemeltető RATP új központja mégis inkább hasonlít az UP! című  rajzfilm lufin elszálló házához, semmint egy unalmas nagyvállalat műszaki épületéhez. Ez is azt bizonyítja, igenis lehet egy szervízépület zöld és egyben izgalmas is. Külön kedvencünk a szerelők vicces öltöző-mosdója, ami nagyon kreatív módon lett kialakítva. És ez nem jelent egyet a magas költségekkel, egyszerűen kedves arcát mutatja a francia BKV. Az eredmény egyébként Stephane Maupin tervező munkáját dicséri. A 3400 nm-es, ötemeletes blokk olyan, mintha bármelyik pillanatban elrepülne, azonban a helikopterre emlékeztető lapátok valójában napelemekkel borított energiatermelők, s nem utolsósorban az épület szellőztetőrendszerének is aktív részesei. A központ a nem mindennapi fejlesztésekkel kiérdemelte a HQE (Haute Qualité Environnementale) címet, amivel a zöld-épületeket ismerik el Franciaországban.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.