A parlamenti pártok a fenntarthatóság mellett

Egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiáról szóló országgyűlési határozati javaslatot hétfői ülésén a parlament fenntartható fejlődés bizottsága.

A négypárti támogatással megszületett országgyűlési határozati javaslat felkéri a kormányt, hogy hozzon létre egy, a fenntartható fejlődés ügyét érintő kormányzati döntések koordinációjáért felelős államtitkárokból álló testületet, továbbá dolgozza ki a fenntartható fejlődést mérő mutatókészletet. Emellett a határozati javaslat kezdeményezi azt is, hogy a fejlesztési források elosztásakor érvényesüljenek a keretstratégiában megfogalmazott javaslatok, illetve a kormány kétévente számoljon be a keretstratégia megvalósítását szolgáló intézkedésekről. Szili Katalin (független) a napirendi pont előterjesztőinek nevében úgy fogalmazott: a keretstratégia alapot, lehetőséget ad egy nemzeti egyetértésen nyugvó fenntartható társadalom megteremtéséhez Magyarországon. Szóbeli kiegészítésében emlékeztetett: a globális világ kihívásaira 21. századi válaszokat kell adni, amit Magyarország számára a keretstratégia kíván felvázolni. Teszi ezt az emberi, a társadalmi, a természeti és a gazdasági erőforrások tekintetében egyaránt.

Jelezte: a gazdaság teljesítményét a GDP mellett célszerű más mérőszámokkal is mérni. Azaz a megváltozott körülményekhez kell igazítani a lehetséges fejlődés irányait, igényeit és intézményrendszerét a fenntarthatóságot is szem előtt tartva. Nagy Andor (KDNP), a bizottság alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országgyűlés határozatban kérte fel a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot (NFFT) a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia megalkotására. Ennek eredményeként jött létre a fenntarthatóság felé való átmenet nemzeti koncepciója, amely több parlamenti ciklust átívelően, 2024-ig fogalmazza meg az elképzeléseket. A határozati javaslatot az akkor még frakcióval rendelkező LMP nem írta alá.

Ajánlott tartalom

Az új KRESZ-ben megjelennek az esélyegyenlőségi és a fenntarthatósági szempontok

Az új közlekedési szabályrendszer fokozottabb védelmet nyújt majd a közlekedés legvédtelenebb szereplői, így a gyalogosok és a kerékpárosok számára, valamint élhető, használható kereteket ad a közlekedés civil résztvevői, és versenyképességet növelő feltételeket biztosít a közlekedés hivatásos résztvevői számára - mondta el Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára a közlekedési kultúra napja programsorozat 10 éves, jubileumi megnyitóján pénteken.

Nincs hozzászólás

 1. „José Mujica

  Idézet a Rio +20 konferencián elhangzott beszédéből:
  “Egész délután a fenntartható fejlődésről beszéltünk, arról, hogyan mentsük meg a tömegeket a szegénység karmaiból.
  Mi az, ami ott motoszkál a fejünkben? A fejlődés és a fogyasztási modell az, ami a bővelkedő társadalmakat uralja?

  Azt kérdezem magamtól: mi történne ezzel a bolygóval, ha Indiában az emberek családonként ugyanannyi autóval rendelkeznének, mint a németek? Mennyi oxigén maradna nekünk, hogy belélegezhessük?
  Még világosabb leszek. Van a világon jelenleg annyi erőforrás, ami lehetővé teszi, hogy 7 vagy 8 milliárd ember ugyanolyan fogyasztási szintet és pazarlást élvezhessen, mint a leggazdagabb nyugati társadalmak? Lehetséges lesz ez valaha is? Vagy egy napon egész másfajta párbeszédet kell megkezdenünk?”

  Tisztelettel ajánlom a parlament figyelmébe arra a hírre reagálva miszerint-Az Országgyűlés megkezdte a nemzeti fenntartható fejlődési keretstratégia vitáját.
  Tessék érteni a mondanivaló lényegét, és nem kifordítani a Fenntartható fejlődés fogalmát.”