A pénztárcát is érintheti az energetikai fejlesztés

Gibraltár brit tengeren túli terület a Földközi-tenger kijáratánál. Az alig harmincezer lakosú, mindössze hat és fél négyzetkilométer területen fekvő városállam most nagy dobásra készül.

Hat éven belül az energiaellátáshoz szükséges áram tizenöt százalékát környezetre ártalmas gázok kibocsátása nélkül akarja előállítani. Gibraltár évente mintegy százötven millió kilowatt áramot használ el, amelyet teljes egészében olajra épülő erőműben állít elő. Az ennek során keletkező szennyező gázok egyelőre akadálytalanul áramlanak ki a levegőbe.

A környezetbarát energiaellátás meghonosítása nem csupán Gibraltár lakosainak kedvező fejlemény, hanem az izraeli érdekeltség Eco Wave Power nevű cégnek is. Ők építhetnék fel ugyanis a városállam partjainál első tengerhullám-erőművüket. Ilyen típusú létesítmények egyelőre leginkább kísérleti jelleggel üzemelnek világszerte, a többi között például a Fekete-tengernél.

Az EWP által kidolgozott technológia alapján a tengerben úszó „testek” le és fel mozognak. Ennek során szivattyúkat mozgatnak meg, amelyek hidraulikus folyadékot „pumpálnak” a szárazföldre. Ott működik az erőmű, amelyben a nyomás alatt lévő folyadék meghajtja a generátorokat. Ezzel a technológiával a vállalat egyben a tengert is óvni akarja, hiszen nem kerül szennyező anyag – például kenőolaj – a vízbe.

Az úszó testek olyan érzékelőkkel vannak ellátva, amelyek arról gondoskodnak, hogy a legoptimálisabban használják ki a tenger hullámzását, s ezáltal a lehető legtöbb villamos áramot lehessen előállítani. Az úszótesteket úgy alakították ki, hogy azok kiemelhetők legyenek a vízből, s az esetleges tengeri viharok ne tudják összetörni őket. A vihar okozta károk egyébként jelentősen megkeserítették eddig a tenger erejét hasznosító erőművek dolgát.

Arról, hogy mennyibe kerül a tenger erejének hasznosítása Gibraltárban, nem nyilatkozott a technológiát szállító vállalat. Hírek szerint azonban a projekt költségei elérhetik az ötmillió dollárt, ami összehasonlítva a nap- és szélenergia hasznosítással meglehetősen sok pénz. Elképzelhető, hogy a gibraltáriak pénztárcáját is érinti majd a fejlesztés, akik jelenleg tíz és tizenhat centet fizetnek a villámos áram kilowattjaiért.

A kocka immár el van vetve

Az első berendezésnek, 0,5 megawatt kapacitással már jövőre üzembe kellene állnia. Ez a gyártó vállalat szerint elegendő lehetne legalább négyszázötven háztartás ellátására. A következő lépés szerint a kapacitás öt megawattra növekedne.

forrás: tozsdeforum.hu

Ajánlott tartalom

Jó hírt kaptak a családok, akik napelemes pályázattal csökkentenék a rezsit

A 100 százalékban állami támogatásó napelemes pályázaton elkezdték értesíteni a nyerteseket. Ősszel pályázhat ismét.