A Porsche 911-et is legyorsulja a Tesla új elektromos autója

Az elektromos autóiról ismert kaliforniai cég, a Tesla Motors bemutatta harmadik modelljét, a 2014 elején az autószalonokba kerülő Tesla X-et.

A hét utas szállítására alkalmas autó ránézésre tipikus családi kocsi, ellentétben elődjével, a világ első elektromos sportautójaként elhíresült Tesla Roadsterrel, írja az index.hu. Viszont a külsejét meghazudtoló módon 4,4 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből száz kilométeres sebességre (pontosabban ennek amerikai megfelelőjére, 60 mérföld/órára), amivel simán maga mögött hagy például egy Porsche 911 luxus sportautót. A félelmetes gyorsulást a Tesla X az elektromos motorok egyik kellemes tulajdonságának köszönheti: annak, hogy az ilyen motoroknak nincs szükségük felpörgésre, gyakorlatilag álló helyzetből azonnal a maximum forgatónyomatékra tudnak váltani. Erre még rátesz egy lapáttal a tény, hogy az autónak két motorja lesz, az első, és a hátsó tengelyre külön-külön egy, ráadásul ezek az egyes kerekeken is változtatni tudják a leadott energiát, ezzel segítve például a kanyartartást.

A Tesla X-et kétszer 65, illetve kétszer 85 kilowattórás motorokkal szállítják majd, ezek 320, illetve 480 kilométerig tudják egy feltöltéssel vinni az autót. A kocsi jellegzetessége még a felfelé nyíló design az ajtóknál, ezt az autógyártásban az ötvenes években a Mercedes tette népszerűvé a 300SL modellben, aztán kiment a divatból, ma leginkább a Vissza a jövőbe sorozat időutazó Delorean sportautója juthat eszünkbe róla. Érdekes elem még a műszerfalat kiváltó 17 collos érintőkijelző is a kormány mellett. Az autót 2013-ban kezdik gyártani, az első előrendelők (már a bejelentés napján 500 rendelés futott be, összesen 40 millió dollárnyi foglalóval) 2014 elején kapják meg a Tesla X-eiket. A végleges árról még nem nyilatkozott a cég, a szaksajtó tippjei szerint 75 ezer dollár (16,4 millió forint) körüli összegre lehet számítani.

Ajánlott tartalom

Májusban 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint az elmúlt hónapban a viszonylag kis darabszámokat produkáló Horvátország és Málta után, Dániával holtversenyben a kontinensen a harmadik legnagyobb arányban, 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön a Facebook oldalán.