A PUMA újrahasznosítható új kollekciója az InCycle

A PUMA bemutatja az InCycle kollekciót, mely a márka első olyan kollekciója, mely az újrahasznosítási ciklust teljesen bezárja, azaz minden eleme biológiailag lebomlik vagy újrahasznosítható. A márka ezáltal még közelebb került azon céljához, hogy csökkentse ökológiai lábnyomát és a legfenntarthatóbb sportlifestyle márka legyen.

A PUMA egy nemzetközi kutató-, és tanácsadó szervezettel, az EPEA-val együttműködésben olyan termékeket fejlesztett, melyek a szervezet által kifejlesztett tanúsítványnak megfelelnek. Ez a tanúsítvány, a Cradle to Cradle, azaz „Bölcsőtől bölcsőig” elven alapul, mely környezetbarát termékek előállításában segíti a gyártókat. Öt szempont szerint vizsgálják a termék fenntarthatóságát:

1) alacsony környezeti terhelés, biztonságos anyagok;
2) felhasznált anyagok újrahasznosíthatósága;
3) megújuló energia és CO2 felhasználás;
4) felelős vízfelhasználás;
5) társadalmi méltányosság

A PUMA InCycle kollekcióját két módszerrel lehet újrahasznosítani: technológiai úton vagy biológiai úton. A technológiai körforgásba olyan fémek, textilek és műanyagok kerülnek, melyek felhasználhatóak új termékek előállításához. A biológiai körforgás eredményeként pedig a különböző anyagokból biológiai tápanyag készül, mely a földbe kerül. Fontos, hogy csak organikus rostokból, kémiai vegyszerek nélkül előállított anyagok esetén, nemzetközi szabályok által meghatározott komposztálási folyamat során van erre lehetőség.

InCycle termékek
A PUMA Basket Tee gyári komposztálással teljesen feldolgozható.
A PUMA Shopper minimális anyagfelhasználással készült, teljesen lebomlik.
A PUMA Basket lifestyle sneaker teteje organikus pamut és vászon mixe, a talprész pedig biológiailag lebomló műanyag, mely egy új innováció. Az APINATbio© műanyag visszaforgatható az ökoszisztémába, természetes humuszként.
A PUMA Track Jacket és a PUMA Backpack, homogén anyagok felhasználásával készültek, hogy biztosítsák az újrahasznosíthatóságot a termékek életciklusának végén.

A PUMA hátizsák polipropilénből készült, melyet vissza lehet bontani az eredeti összetevőire és új hátizsák készülhet belőle. A PUMA Track Jacket újrahasznosított poliészterből készül, melyet használt PET palackokból állítanak elő. Még a kabát cipzárja is ugyanabból az anyagból készült, hogy mikor újra visszakerül a gyárba, újra poliészter granulátum lehessen belőle, melyet újra felhasználhatnak. Ez az eljárás csökkenti a nyersolaj és az energia iránti szükséglet mértékét és a termelődő hulladékmennyiséget.
A PUMA „Bring Me Back”, azaz „Hozz vissza” programjával segíti az újrahasznosítást. A program keretében több PUMA üzletben konténereket helyezett ki, melybe a vásárlók bedobhatják bármilyen márkájú, már nem használt cipőiket, ruháikat és kiegészítőiket. Az I:CO újrahasznosítással foglalkozó nemzetközi vállalattal együttműködésben működnek a tárolók, melyek segítségével a vásárlók megismerhetik az újrahasznosítás kényelmét és csökkenthetik környezeti terhelésüket.
www.puma.com/bringmeback

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.