A rezsicsökkenés nem jelenik meg automatikusan a közös költségben

A lakásszövetkezeti tagok üzemeltetési és felújítási díja, illetve a társasházi tulajdonosok közös költsége nem csökken automatikusan a rezsicsökkentési jogszabályokban meghatározott mértékben – hívja fel a figyelmet a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A LOSZ-hoz az utóbbi időben érkező számos panasz 90 százalékában azt kifogásolják, hogy a rezsicsökkenés nem jelentkezik a havi befizetések csökkenésében. A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a közös költség csak a közös tulajdon fenntartására szolgál, ebben a körben pedig nemcsak a rezsicsökkentéssel érintett energiaárak, a szemétszállítás, a víz- és csatornadíjak, valamint a kéményseprés jelenik meg, hanem munkadíj és más egyéb költség is. Utóbbiakat viszont nem érinti a rezsicsökkentés – mutatnak rá. Így a valós közösköltség-csökkenés kisebb, mint a rezsicsökkenés, sőt a kiadás elvileg emelkedhet is a korábbihoz képest.

A LOSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a közös költséget a minden év május 31-ig megtartandó közgyűlések határozzák meg, egy évre előre. Amennyiben a tulajdonosok havonta akarnák a közös befizetésben érvényesíteni a rezsi csökkenését, az megoldhatatlan feladat elé állítaná a lakásszövetkezet igazgatóságait, illetve a közös képviselőket. Ezért a LOSZ azt javasolja, hogy a jövő tavaszi közgyűléseken a vezetőségek mutassák be a rezsicsökkentés hatását a közös költségre, és a következő évi esetleges csökkentésre ez alapján tegyenek javaslatot.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen juthat az 5 millió forintos napelemes támogatáshoz

A számítások alapján az új napelemes program több mint 15 ezer háztartás számára jelenthet segítséget.