A Rolls-Royce teljesen elektromos repülője a világ leggyorsabbja

Az „Innováció Szelleme” a múlt heti próbarepülések alkalmával elérte a maximális 623 km/ó sebességet.

A Rolls-Royce bejelentette, hogy a teljes egészében elektromos meghajtású repülőgépe, amelyet az „Innováció Szelleme” névre kereszteltek, kategóriájában leggyorsabb az egész világon, miután a legutóbbi teszteken elérte a 623 km/óra (387,4 mérföld/óra) sebességet. Legutóbbi sajtóközleményében a cég – amely nem tévesztendő összes a gépkocsigyártó BMW-vel – azt állította, hogy az Innováció Szelleme a múlt hét elején három világrekordot is felállított. A november 16-án zajlott teszt során a Rolls-Royce közlése szerint a repülő által elért csúcssebesség 555,9 km/óra (345,4 mérföld/óra) volt 3 kilométeren (1,8 mérföldön) belül, ezzel túllépte a mostani 213 km/óra (132 mérföld/óra) rekordot. Ezután megdöntött egy újabb rekordot a 15 kilométer (9,3 mérföld) hosszúságú útja során, ekkor elérte az 532,1 km/óra (330 mérföld/óra) szintet, ami 292,8 km/órával (182 mérföld/óra) lépte túl a jelenlegi rekordot, írta az mnnsz.hu.

Azonban az Innováció Szelleme ekkor sem pihent meg. A Rolls-Royce megerősítette, hogy újabb rekordot szárnyalt túl, amikor 202 másodpercen belül érte el a 3000 méteres (9 842,5 lábnyi) magasságot így 60 másodpercet vert rá az eddigi csúcsra. A vállalat úgy véli, repülőjük elnyerte a világ leggyorsabb, teljes egészében elektromos járművének címét is a repülési tesztek alatt teljesített 623 km/óra (387,4 mérföld/óra) maximális sebességével. A repülőgépet 400 kW-os elektromos erőátviteli rendszer működteti, és „a valaha repülőgépbe szerelt magasabb fajlagos teljesítményű hajtóműhajtó akkumulátor készlet.” Része a repülés elektromossá tételének felgyorsítását szolgáló projektnek (Accelerating the Electrification of Flight project), amelynek finanszírozását felerészben az Egyesült Királyság kormánya és az Űrtechnológiai Intézet (Aerospace Technology Institute) biztosítja.

A Rolls-Royce azt nyilatkozta, hogy benyújtja a repülő által elért eredmények adatait a Fédération Aéronautique Internationale, vagy más néven a Világ Légisport Szövetségéhez, amely a világon és a kontinensen született rekordok hitelesítésével foglalkozik. Warren East vezérigazgató megünnepelte a repülő kivételes teljesítményét – ami igazán tekintélyes, hiszen az Innováció Szelleme legelső útjára kicsivel több, mint egy hónappal ezelőtt került sor; úgy vélte, hogy az ehhez hasonló műszaki áttörések különösen jelentősek az ENSZ COP26 tárgyalásait követően. „Miután a világ figyelme a cselekvés szükségességére irányult a COP26 csúcson, ez egy újabb mérföldkő, ami hozzájárul a „jet nulla” valósággá válásához, és támogatja azokat a törekvéseinket, amelyek elhozzák a társadalom által igényelt technológiai áttörést a közlekedés szénmentessé tételéhez a levegőben, a szárazföldön és a tengereken egyaránt” – foglalta össze East a kiadott hírt.

Figyelembe véve a több száz magán repülőt, ami az ég felé emelkedett a COP 26 után – utoljára rávilágítva annak iróniájára és kétszínűségére – egyértelművé vált, hogy a világnak „magán repülő problémája” van, ami végül mindannyiunknak szenvedést fog okozni. Ha egy az „Innováció Szelleméhez” hasonló repülőgép működőképesnek bizonyul, az jobb lesz a bolygónknak, különösen, ha a technológia a nagyobb kereskedelmi járatoknál is alkalmazható.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.