A Samsung is megújuló energiára vált

A Samsung Electronics hivatalosan is bejelentette tervét, amelyben vállalja: 2020-ra 100%-ban megújuló energiaforrásokra áll át az Egyesült Államokban, Európában és Kínában.

A bejelentés így a Jászfényszarun található magyarországi gyárat is érinti. Az elmúlt egy évben a Greenpeace azért kampányolt, hogy a Samsung sürgősen tűzzön ki konkrét megújulós célokat a saját tevékenységeire és a beszállítói láncára egyaránt. Az ázsiai elektronikai gyártó cégek közül a Samsung az első, akit ilyen lépésre sikerült rábírni.

„A Samsung bejelentése komoly előrelépés a megújulókon alapuló jövőt építő mozgalom számára. Ha a vállalat következetesen véghezviszi a tervet, azzal csatlakozik a többi olyan innovatív, vezető üzleti szereplőhöz, akik felismerik az éghajlati válság sürgetését, és megmutatják, hogy lehetséges tenni egy élhetőbb jövőért – Magyarországon, Európában és a világ többi részén egyaránt” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Samsung a honlapján is közzétett nyilatkozatában a következőket vállalja:

– 100%-ban megújuló energiára áll át az Egyesült Államokban, Európában és Kínában – itt található 17 a vállalat 38 globális gyára, irodája és más létesítménye közül.

– Csatlakozik a Carbon Disclosure Project (CDP) beszállítólánc-programjához, amely segít beazonosítani és kezelni az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat – és ennek révén intézkedéseket tesz a beszállítói láncát illetően is.

– Nap- és geotermikus energiával látja el a fő félvezetőgyárait a dél-koreai Kjonggi (angol átírással: Gyeonggi) tartományban.

Hamarosan megjelenik a Samsung Electronics fenntarthatósági jelentése is, amely további részleteket mutat be a vállalással és a tervezett lépésekkel kapcsolatban.

Az okostelefonok terén piacvezető Samsungra mint a kulcsösszetevők egyik fő beszállítójára más nagy techvállalatok is támaszkodnak. A vállalat 38 termelési helyszínnel és több mint 2000 beszállítóval rendelkezik világszerte. A Samsung Electronics teljes energiagényének (amely 2016-ban 16 000 GWh-t tett ki) jelenleg mindössze 1%-át fedezik megújulók.

„A Samsung Electronics Ázsia első elektronikai gyártó cége, amely megújulós célt tűz ki. Ez a vállalás óriási hatással lehet a cég hatalmas globális gyártási lábnyomára, és jól mutatja, mennyire elengedhetetlen az ipar részvétele a kibocsátáscsökkentésben és a megújulókra való átállásban. Más vállalatoknak is követniük kell a példát, és célokat kell kitűzniük a megújuló energia használatára; a kormányoknak pedig olyan intézkedéseket kell hozniuk, amelyek lehetővé teszik a cégek számára, hogy könnyen beszerezhessék a megújuló energiát – tette hozzá Perger András. – Azt, hogy a Samsung a megfelelő tempóban halad majd a kijelölt úton, szigorúan fogja ellenőrizni nemcsak a Greenpeace, hanem a Samsungot velünk együtt cselekvésre felszólító emberek ezrei is a világ minden tájáról.”

2017 decembere óta aktivisták a világ minden táján – Szöulban, Londonban, Berlinben, New Yorkban és Tajpejben is – felszólították a Samsungot, hogy „ne súlyosbítsa a klímaválságot”. A Samsung Electronics-ot célzó Greenpeace-kampány célja az volt, hogy rávegye a vállalatot arra: mutasson példát, és kötelezze el magát 100%-ban a megújuló energia mellett, más nagy IT-vállalatokhoz hasonlóan. Ilyen például az Apple, amely már 2012-ben vállalta ezt a célt, és a saját tevékenységére vonatkozóan 2018 áprilisára teljesítette is azt.

Ajánlott tartalom

Európai Bizottság: az európaiak nagy többsége csökkenti az otthoni energiafogyasztást

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétett felmérése szerint az európaiak 71 százaléka vezetett be intézkedéseket otthonában az energiafogyasztás csökkentésére, 48 százalékuk aggódik, hogy ki tudja-e fizetni rezsiköltségeit, jelzáloghitelét, és a munkába járás költségeit.