A Samsung Electronics hivatalosan is bejelentette tervét, amelyben vállalja: 2020-ra 100%-ban megújuló energiaforrásokra áll át az Egyesült Államokban, Európában és Kínában.

A Samsung is megújuló energiára vált

A Samsung Electronics hivatalosan is bejelentette tervét, amelyben vállalja: 2020-ra 100%-ban megújuló energiaforrásokra áll át az Egyesült Államokban, Európában és Kínában.

A bejelentés így a Jászfényszarun található magyarországi gyárat is érinti. Az elmúlt egy évben a Greenpeace azért kampányolt, hogy a Samsung sürgősen tűzzön ki konkrét megújulós célokat a saját tevékenységeire és a beszállítói láncára egyaránt. Az ázsiai elektronikai gyártó cégek közül a Samsung az első, akit ilyen lépésre sikerült rábírni.

„A Samsung bejelentése komoly előrelépés a megújulókon alapuló jövőt építő mozgalom számára. Ha a vállalat következetesen véghezviszi a tervet, azzal csatlakozik a többi olyan innovatív, vezető üzleti szereplőhöz, akik felismerik az éghajlati válság sürgetését, és megmutatják, hogy lehetséges tenni egy élhetőbb jövőért – Magyarországon, Európában és a világ többi részén egyaránt” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Samsung a honlapján is közzétett nyilatkozatában a következőket vállalja:

– 100%-ban megújuló energiára áll át az Egyesült Államokban, Európában és Kínában – itt található 17 a vállalat 38 globális gyára, irodája és más létesítménye közül.

– Csatlakozik a Carbon Disclosure Project (CDP) beszállítólánc-programjához, amely segít beazonosítani és kezelni az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat – és ennek révén intézkedéseket tesz a beszállítói láncát illetően is.

– Nap- és geotermikus energiával látja el a fő félvezetőgyárait a dél-koreai Kjonggi (angol átírással: Gyeonggi) tartományban.

Hamarosan megjelenik a Samsung Electronics fenntarthatósági jelentése is, amely további részleteket mutat be a vállalással és a tervezett lépésekkel kapcsolatban.

Az okostelefonok terén piacvezető Samsungra mint a kulcsösszetevők egyik fő beszállítójára más nagy techvállalatok is támaszkodnak. A vállalat 38 termelési helyszínnel és több mint 2000 beszállítóval rendelkezik világszerte. A Samsung Electronics teljes energiagényének (amely 2016-ban 16 000 GWh-t tett ki) jelenleg mindössze 1%-át fedezik megújulók.

„A Samsung Electronics Ázsia első elektronikai gyártó cége, amely megújulós célt tűz ki. Ez a vállalás óriási hatással lehet a cég hatalmas globális gyártási lábnyomára, és jól mutatja, mennyire elengedhetetlen az ipar részvétele a kibocsátáscsökkentésben és a megújulókra való átállásban. Más vállalatoknak is követniük kell a példát, és célokat kell kitűzniük a megújuló energia használatára; a kormányoknak pedig olyan intézkedéseket kell hozniuk, amelyek lehetővé teszik a cégek számára, hogy könnyen beszerezhessék a megújuló energiát – tette hozzá Perger András. – Azt, hogy a Samsung a megfelelő tempóban halad majd a kijelölt úton, szigorúan fogja ellenőrizni nemcsak a Greenpeace, hanem a Samsungot velünk együtt cselekvésre felszólító emberek ezrei is a világ minden tájáról.”

2017 decembere óta aktivisták a világ minden táján – Szöulban, Londonban, Berlinben, New Yorkban és Tajpejben is – felszólították a Samsungot, hogy „ne súlyosbítsa a klímaválságot”. A Samsung Electronics-ot célzó Greenpeace-kampány célja az volt, hogy rávegye a vállalatot arra: mutasson példát, és kötelezze el magát 100%-ban a megújuló energia mellett, más nagy IT-vállalatokhoz hasonlóan. Ilyen például az Apple, amely már 2012-ben vállalta ezt a célt, és a saját tevékenységére vonatkozóan 2018 áprilisára teljesítette is azt.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki erkélynapelemet telepítene

A II. kerületi önkormányzat komolyan lép a megújuló energiaforrások terjedésének elősegítése érdekében, lehetővé tennék az erkélyi napelemek telepítését és működtetését.