A Schneider Electric megoldásai választ adnak napjaink energia dilemmájára

A Schneider Electric, az energiamenedzsment globális specialistájának magyarországi leányvállalata bemutatta a fenntartható fejlődést támogató megoldásait, és a zöld energia melletti elkötelezettségének legfontosabb pilléreit.

Az energiaelosztás, a kritikus áramellátás és hűtés, valamint az ipari automatizálás területén világelső Schneider Electric a világ összes energiafelhasználásának 72%-át kezeli, amelyen akár 30%-os energia-megtakarítást érhet el. A vállalat az energiatermelés és –használat minden egyes fázisára megoldást kínál, az energiatermeléstől kezdve annak átalakításán át egészen az ipari vagy lakossági felhasználásig.

A világ energia-felhasználása 1980 óta 45%-kal nőtt, amiből egy megoldhatatlannak tűnő ellentmondásra, dilemmára következtethetünk: 2050-re a jelen állapothoz képest 100%-kal több energiára lesz majd szükségünk, miközben a szén-dioxid kibocsátást a felére kell csökkentenünk. Szintén megdöbbentő adat: 1 kWh energia megtermeléséhez 3 kWh energiára van szükség. Ez azt jelenti, hogy minden egyes energiaegység megtakarításával a termelés helyén háromegységnyi energiát takaríthatunk meg. A Schneider Electric vallja, hogy az energia-felhasználás és az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésének az energiahatékonyság a leggyorsabb és legolcsóbb módja.

„A Schneider Electric a felhasznált energia mennyiségének csökkentésében, és annak hatékonyabb hasznosításában látja a környezetvédelem jövőjét. Véleményünk szerint ez az első és legfontosabb lépés a fenntartható fejlődés felé. Vállalatunk ezen gondolat mentén építette fel termékportfolióját, hogy öt célpiaca (az ipar, az energia és infrastruktúra, az épületek, az adatközpontok és hálózatok, valamint a lakossági piac) számára gyártott termékei és megoldásai mind megfeleljenek a vállalat szigorú, energiahatékonyságot célzó előírásainak. Termékeink segítségével a végfelhasználóknak is lehetőségük nyílik hosszú távú energia-felhasználási stratégia felépítésére úgy, hogy teljesítményük és hatékonyságuk növelése mellett energiafogyasztásukat is csökkenthetik” – nyilatkozta Stefan Nordenfors, a Schneider Electric magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

Hosszú távú energiahatékonysági stratégiájával összhangban, a közelmúltban a Schneider Electric világméretű projektet indított a saját gyáraiban történő energiafelhasználás jelentős mértékű redukálása érdekében.
„A 2004-2008-as időtávra célul tűztük ki, hogy gyárainkban az 1 főre jutó energiafelhasználást 10%-kal csökkentjük a 2004-es adatokhoz képest. A kitűzött célokat meghaladva sikerült teljesítenünk, amelyhez a saját megoldásainkat használtuk fel. Hogy megmutassuk az energia-megtakarításban rejlő lehetőségeket, a következő 2009-2011-es időszakban további 10%-kal kívánjuk csökkenteni energiafelhasználásunkat a 2008-as adatokhoz képest” – tette hozzá Stefan Nordenfors.

A projekthez Magyarországon elsőként 2008-ban a Schneider Electric zalaegerszegi kismegszakító- gyára, az MG Zala Kft. csatlakozott. Az átalakítás révén a gyár 2009 novembere és 2010 januárja között átlagosan 73 kWh-ról 39 kWh-ra, azaz csaknem a felére csökkentette a termeléshez kapcsolódó energia-felhasználást. Az energia-megtakarítás pontos mértéke 46% volt.

A magyarországi referenciák között a Schneider Electric büszkén számol még be a Paksi Atomerőmű, a Dunamenti Erőmű, a Dél-Pesti Szennyvíztisztító Telep, az ELTE Északi Tömbje, a West End City Center, a Népliget Irodaház és a MOL Zrt. különböző projektjeire kiírt tenderein elnyert és kivitelezett megbízásokról.

A Schneider Electric látta el épületautomatizálási és –felügyeleti termékekkel a Koppenhágai Klímakonferenciának otthont adó Bella Centert is. A projekt során a 122.000 m² területű épületben a világítást, a szellőztetést, a légkondicionáló rendszert, a keringető-pumpákat valamint a biztonsági és beléptető-rendszereket cserélték Schneider Electric rendszerekre. A vállalat termékei révén az épület évente 268.000 eurónyi energiát takarít meg, amely által a befektetés kevesebb, mint 8 év alatt megtérül. Az új világítástechnikának köszönhetően az épület 300.000 kWh-val kevesebb energiát használ, az új keringető-pumpák pedig 30-50%-os költségmegtakarítást tesznek lehetővé. A központ, átalakítása révén 2009 decemberéig 1150 tonnával kevesebb szén-dioxidot termelt.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.