A SEAT-é a világ legnagyobb napelemes üzeme

A SEAT felelősségteljes cég, és a környezet iránt mutatott tisztelet az egyik prioritása. Az „al Sol” projekt keretén belül újabb 53 ezer darab napelem táblát szereltek a gyártócsarnokok és a gépkocsik átmeneti tárolóinak tetejére, így a martorelli üzem az autógyártó iparág legnagyobb napelemes üzemévé lépett elő.

A 276 000 négyzetmétert elfoglaló térség, amely 40 labdarúgó pálya területének felel meg, a martorelli üzemet az egész világ viszonylatában az autógyártó iparág legnagyobb napelemes üzemévé tette. A SEAT „al Sol” projektje, amelyet a Gestamp Sola céggel együtt valósítanak meg, tiszta energiát biztosít. Az elért környezet-terhelési megtakarítás évente 7000 tonna széndioxid, ami 8,5-szerese a new yorki Central Park által elnyelt éves széndioxid mennyiségének. A létesítmény névleges teljesítménye 11 MW, a csúcsteljesítménye pedig 12 MW, amely évi 15 millió kWh-t jelent, és ez a SEAT Leon gyártáshoz szükséges éves energia mennyiség 25 %-át fedezi anélkül, hogy a terhelné környezetet.
A SEAT projekt három szakaszának megvalósítása a már meglévő létesítményeken, azok felhasználásával történt. Ez a rendszer az ipari szektorban még most is fejlesztés alatt áll, és az a lényege, hogy nem igényelte további területek „lefoglalását”, ill. a gyártási folyamatokra sem volt kedvezőtlen hatással.  Ráadásul a gépkocsik átmeneti tárolóinak tetejére felszerelt napelemes panelek tiszta energiát termelnek, és mindeközben a gépkocsikat is megvédik a zord időjárási körülményektől. A SEAT 2010 közepén indított al Sol napelemes projektje összességében 35 milliós eurós beruházást jelentett.
A SEAT al Sol projekt a vállalat környezetvédelmi elkötelezettségének zászlóshajójává vált. Ugyanakkor a cég más, széndioxid kibocsátást csökkentő rendszerekkel is rendelkezik, amelyek hűen tükrözik a környezet megvédése iránt érzet magas fokú felelősségét. A martorelli gyár létesítményei közé tartozik két 40 kilométeres vasútvonal, amelyek a gépkocsikat közvetlenül szállítják a barcelonai kikötőbe (Autómetró), illetve az alkatrészeket a barcelonai szabad kikötőből (Cargómetró). Mindkét vonal évi 50 000 fuvarral csökkenti a teherautó forgalmat, és éves szinten 2000 tonna széndioxid kibocsátását „előzi meg”. Mindezen túl a gyár saját energia-termelő „társüzeme” a felhasznált energia 50 %-át, és a hőenergia 90 %-át termeli meg, így éves viszonylatban 12 800 tonna széndioxid kibocsátását „előzi meg”.
Ráadásul a SEAT és az ACCIONIA között megkötött megállapodásnak köszönhetően az energia 100 %-a megújuló forrásokból származik. A SEAT erőfeszítéseit és képességét a magas színvonalú környezetvédelem megteremtésére és ösztönzésére az ISO 50001 és az ISO 14001 tanúsítványokkal ismerték el. Ugyancsak a termelési folyamatok során alkalmazott minőség és hatékonyság eredményeként a martorelli gyár 2013-ban az első spanyol gyár volt, amelyik elnyerte az autóipari gyártási folyamatok korszerűsítéséért odaítélt „Automotive Lean Production” gyártási díjat. E kezdeményezésekkel a spanyol márka hozzá fog járulni a Volkswagen Csoport környezetbarát elkötelezettségéhez. Ennek célja, hogy 2018-ban a Csoport gyárainak fenntartható fejlődési ritmusát 25 %-kal növeljék.
http://www.autoblog.hu/

Ajánlott tartalom

Egyszerű döntésekkel ezreket spórolhat a havi rezsin

Ezekkel a tippekkel akár ezreket sprolhatunk meg a havi rezsiszámlán.