Mi is az a smaragdfa?

Újabb csodanövényt vizsgálnak Magyarországon: a Klímafák császárának is nevezett, smaragdfát. Ez a különleges növény ipari méretekben nyeli el a port, a szmogot, erős gyökérzete megakadályozza a talajeróziót, továbbá enyhíti a hőmérsékleti ingadozásokat, és javítja a levegő áramlását és páratartalmát.

A smaragdfa szinte minden típusú talajon megél, így olyan helyeken is telepíthető, ahol más gazdaságos mezőgazdasági munka nem végezhető el. Homokos, szerves anyagban szegény, nehézfémekkel fertőzött, hamuval kevert talajon is fejlődik, de kerülni kell az agyagos és mocsaras területeket. Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége Steier József, a BKIK Energiaipari Szakmai Osztályának elnöke elmondása szerint a gyors növekedésű smaragdfa leveleinek fokozott a levegőt tisztító- és oxigéntermelő képessége: 10-szer több széndioxidot köt meg és arányosan több oxigént termel, mint bármely más fás szárú növény.

Ajánlott tartalom

A geotermikus energia felhasználásának megkétszerezése a cél Magyarországon

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása - tudatta az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.