A smart home-ok kora még várat magára

A smart home áll majd az internetszolgáltatók fókuszában a következő hónapokban. Eleinte valószínűleg csak néhány háztartásban jelenik majd meg, úgymint a biztonságtechnika bizonyos területei is.

Nem feltétlenül kelti fel mindenki érdeklődését, hogy távolról vezérelhesse fűtését, lekérdezhesse gáz-, vagy egyéb energiafogyasztását, megnézhesse otthoni kamerájának képét – véli Cseh Levente, a ZyXEL Magyarország ügyvezetője. Hozzátette: egy idő után azonban mivel szolgáltatói érdek lesz az ilyen irányú integráció, illetve az egyre terjedő környezettudatosság is kulcskérdéssé válik, a központi mérőleolvasáshoz például bizonyosan fontos lesz a SH platform, írja a biztonsagpiac.hu.

Magyarországon lassan terjed, néhány országban viszont a platform mintegy úttörőjeként a ZyXEL több mint harmincezer háztartásba telepít smart home eszközöket. Cseh úgy véli, a jövő legfontosabb kihívása továbbra is az innováció az it-szektorban. „A ZyXEL-nél a stratégiának megfelelően mindig az élvonalbeli technológiákat igyekeztünk megfizethető áron eljuttatni a felhasználókhoz. Ennek hátterében azonban egy nagy adag jövőbelátás, technológiai együttműködések, összességében innovatív szemlélet áll, melyet most, a vállalat vezetési átalakulásának nyomán még inkább fontosnak tart az új vezetés.”

Kihívás lehet a gyártók számára a növekvő hálózatok által felemésztett energia csökkentése, amit új, „zöld” termékekkel kell megvalósítani. Egy átlag háztartásban a nem működő, de úgynevezett „standby” állapotban lévő fogyasztók teljes lekapcsolása akár havi több ezer forintot is jelenthet. „A hálózattechnológia ilyen szintű fejlődése sajnos ma még nem tart lépést ezzel a kérdéskörrel” – összegez a ZyXEL ügyvezetője.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.