A SpaceX az űrmissziók egyik legnagyobb költségét csökkentette az újrahasznosítható rakétáival

A SpaceX az űrmissziók egyik legnagyobb költségét csökkentette az újrahasznosítható rakéták kifejlesztésével – mondta el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában Kiss László, csillagász, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának főigazgatója.

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) kedden érkezett meg a SpaceX magántársaság első üzemszerűen indított űrhajója, fedélzetén három amerikai és egy japán asztronautával, akik tavaszig dolgoznak majd az űrállomáson. Kiss László felidézte: a SpaceX több mint 10 évvel ezelőtt kapott szerződést az amerikai űrhivataltól (NASA), hogy új teherszállító eszközöket fejlesszen ki a Nemzetközi Űrállomás számára. A magáncég a költséghatékonyság érdekében újrahasználható rakétákat használ, ugyanis az ilyen misszók egyik legnagyobb költsége maga a fellövés, amire korábban csupán egyszer használatos indítórakéták léteztek. A SpaceX a tervek szerint űrturisták – például Tom Cruise színész – számára is indít majd “űrkirándulásokat”. Kiss László kiemelte: a múltbeli űrturisták, például Charles Simonyi, mind részt vettek a Nemzetközi Űrállomáson folyó tudományos kutatásokban és kísérletekben.

Kép: Astro Soichi

MTI

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.