A Szajan-Susenszki erőműben nem működtek a biztonsági berendezések

A Szajan-Susenszki vízi erőműben, ahol a múlt hétfői baleset nyomán kedden reggelre 71-re emelkedett a halálos áldozatok száma, és még négy személyt keresnek, az orosz állami műszaki felügyelet szerint legalább három aggregátnál nem működött a háromszintű biztonsági berendezés egyik szintje sem.

Nyikolaj Kutyin, a felügyelet (Rosztyehnadzor) elnöke  sajtóértekezleten mondta el: az automata berendezéseknek részben a turbinák fordulatszámát kellett volna csökkenteni, a másodiknak módosítani kellett volna a turbinákra folyó víz mennyiségét szabályozó fedelet, a harmadiknak pedig a gát felső pereménél kellett volna elzárni a vizet a hibás csöveknél.

Mindez nem működött a tíz közül a második, a hetedik és a kilencedik aggregátnál.

Kutyin elmondta azt is, hogy a személyzetet kikérdezik az esetleges szabálysértésekről, de hangsúlyozta: az erőmű egy éve került teljes egészében a főhatóság ellenőrzése alá, s akkor átvizsgálták. Kimutattak kisebb hiányosságokat, szabálysértéseket, de semmi olyasmit, ami hozzájárulhatott volna a hétfői katasztrófa kialakulásához.

Hangsúlyozta: a gátat is megvizsgálták a baleset után, s az szilárd, semmiféle veszély nem fenyegeti még árvíz esetén sem.

Végül Kutyin elmondta: környezetvédelmi problémákat nem okozott a katasztrófa, illetve a történtek következményeit mostanra teljesen fel tudták számolni, így a térséget ökológiai veszély nem fenyegeti.

A Szajan-Susenszki erőmű tulajdonosa, a RusGidro cég kedden bejelentette: 2012-ig mintegy 16,5 milliárd rubel veszteséget okoz önmagában az a tény, hogy, az erőmű áll.


Ajánlott tartalom

Kivonulhat Romániából az E.ON energiaszolgáltató

Megfontolja a kivonulást Romániából az E.ON energiaszolgáltató - jelentette ki Leonhard Birnbaum, a vállalat vezérigazgatója az Athénban zajló Eurelectric Power Summit 2024 konferencián.