A szegények járnak a legrosszabbul a globális felmelegedéssel

Az Oxfam nemzetközi jótékonysági szervezet új felmérése szerint az eddig becsültnél sokkal súlyosabb következményei lehetnek az éghajlatváltozásnak a világ szegényeire.

A bolygó melegedésének követketkeztében sokkal gyakoribbak lesznek az extrém időjárási viszonyok, mint például az aszályok, árvizek, és a hőhullámok. Sok területen ezért nehezebb lesz növényeket termeszteni, a meglévő termés pedig sokkal többször pusztulhat el. Ez a bizonytalanság a kínálat csökkenéséhez, és az alapvető élelmiszerek árának növekedéséhez vezethet. Az Oxfam becslése szerint a kukorica például dupla annyiba is kerülhet 20 év múlva, mint amennyit 2010-ben fizettünk érte. Az árak destabilizációjának köszönhetően pedig több millió ember marad étel nélkül. De sajnos nem is kell a jövőbe tekintenünk, ez a jelenség már ma is megfigyelhető, az idén az USA területének 60 százalékát érintő aszály következtében is az egekbe szöktek az élelmiszerárak, az ország ugyanis a fél világot látja el szójával, kukoricából pedig ők exportálják a legtöbbet, amely a rengeteg ételben és italban megtalálható glükóz-fruktózszirup alapanyaga.

indiai búzatermesztő farmer

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.