A Kovászna megyeiek vezetik a Zöld Ház programra sikeresen pályázók eddig közzétett listáját Romániában.

A székely házak a legzöldebbek Romániában

A Kovászna megyeiek vezetik a Zöld Ház programra sikeresen pályázók eddig közzétett listáját Romániában.

A program napkollektorok beszerzését és felszerelését támogatja. A nyertesek listáját a romániai Környezetvédelmi Alap Ügyvezetősége (AFM) ismertette. Az összesen 530 névből 63 Kovászna megyei pályázóé. Az AFM elnöke, Gheorghe Popescu azzal magyarázza az Új Magyar Szó című napilapnak a háromszékiek jó szereplését, hogy Kovászna megyében nagyon sokan pályáztak a programra. A sikeres pályázókat már azelőtt megrohanták árajánlataikkal a napkollektorokat forgalmazó cégek, hogy az AFM közzétette volna névsorukat.
A napkollektor olcsóbb változata február és október között állít elő meleg vizet, míg a drágább egész évben szolgáltat meleg vizet, sőt a fűtésbe is besegít.

Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter a lapnak elmondta, hogy sikeresnek bizonyult a július 1-jén elindított program, mivel a múlt hét végéig országos szinten 5600 igénylést nyújtottak be, és Bukarest után az Erdélyi megyékben volt a legnagyobb az érdeklődés. Arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy mihamarabb kezdjék el az alternatív fűtésrendszerek megépítését, hiszen október 30-ig be is kell fejezni a munkálatokat.
A miniszter ígérete szerint a számlák benyújtása után legföljebb egy hónappal az állam átutalja a vissza nem térítendő támogatás összegét is.
A Zöld Ház program a másik székely megyében is lendületesen indult. A startnál, július elsején országos szinten Hargita megyében regisztrálták a legtöbb igénylést. A környezetvédelmi alap honlapján közzétett nyertesek listáján eddig 20 Hargita megyei személy neve szerepel.

Ajánlott tartalom

Nagyobb biztonságban közlekedhetnek a kerékpárosok a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).