A Kovászna megyeiek vezetik a Zöld Ház programra sikeresen pályázók eddig közzétett listáját Romániában.

A székely házak a legzöldebbek Romániában

A Kovászna megyeiek vezetik a Zöld Ház programra sikeresen pályázók eddig közzétett listáját Romániában.

A program napkollektorok beszerzését és felszerelését támogatja. A nyertesek listáját a romániai Környezetvédelmi Alap Ügyvezetősége (AFM) ismertette. Az összesen 530 névből 63 Kovászna megyei pályázóé. Az AFM elnöke, Gheorghe Popescu azzal magyarázza az Új Magyar Szó című napilapnak a háromszékiek jó szereplését, hogy Kovászna megyében nagyon sokan pályáztak a programra. A sikeres pályázókat már azelőtt megrohanták árajánlataikkal a napkollektorokat forgalmazó cégek, hogy az AFM közzétette volna névsorukat.
A napkollektor olcsóbb változata február és október között állít elő meleg vizet, míg a drágább egész évben szolgáltat meleg vizet, sőt a fűtésbe is besegít.

Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter a lapnak elmondta, hogy sikeresnek bizonyult a július 1-jén elindított program, mivel a múlt hét végéig országos szinten 5600 igénylést nyújtottak be, és Bukarest után az Erdélyi megyékben volt a legnagyobb az érdeklődés. Arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy mihamarabb kezdjék el az alternatív fűtésrendszerek megépítését, hiszen október 30-ig be is kell fejezni a munkálatokat.
A miniszter ígérete szerint a számlák benyújtása után legföljebb egy hónappal az állam átutalja a vissza nem térítendő támogatás összegét is.
A Zöld Ház program a másik székely megyében is lendületesen indult. A startnál, július elsején országos szinten Hargita megyében regisztrálták a legtöbb igénylést. A környezetvédelmi alap honlapján közzétett nyertesek listáján eddig 20 Hargita megyei személy neve szerepel.

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.