A szél- és a napenergia uralja a zöld befektetéseket

A szél- és a napenergia uralja a zöld befektetéseket – állapította meg a Worldwatch Institute legújabb jelentésében. A dokumentumból kiderül, hogy növekszik a napból és a szélből származó energia-fogyasztás is.

A napenergia-fogyasztás az elmúlt évben 58%-kal nőtt, elérte a 93 TWh-át, míg a szélenergia-felhasználás 18,1 %-kal nőtt, és jelenleg 521, 3 TWH-nál tart. A napenergiába való befektetések 2012-ben 140, 4 milliárd dollárt értek el, ez 11%-os csökkenés 2011-hez képest, de ennek oka elsősorban az, hogy csökkentek a megújuló technikák költségei. A szélenergiába való befektetésnél is tapasztható 10,1 százalékos csökkenés, 80, 3 milliárdot fektettek be. E csökkenés ellenére növekedés tapasztalható az üzembe helyezett kapacitás terén: a napelemek potenciálja 41%-kal nőtt, elérve a 100 GW-ot. Az élen Németország áll (32,4 GW), megelőzve Olaszországot (16,4 GW), az Egyesült Államokat (7,2 GW) és Kínát (7,0 GW).

A fogyasztásban Európa vezet: az alternatív forrásokból termelt energia 76%-át használják fel, ebből 30%-ot Németországban. Ázsia Csendes-óceáni részén használják fel a megtermelt napenergia 17%-át.
A szélenergia-piacon Európa 2012-ben elérte a 106 GW-ot (a világpiac 37,5%-át), ebből Németországé és Spanyolországé a vezető szerep. Kína követi az öreg kontinenst 97, 6 GW-tal, de nagy előrelépés tapasztalható Latin-Amerikában, főleg Brazíliában, aki egy év alatt 2,3 GW-ról 3,5 GW-ra emelkedett a szélenergia-kapacitás, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Pályázat segíti növelni a hazai energiatároló kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).