A szélenergia még felfedezésre vár Afrikában

Afrika tájképén manapság még ritkák a nagy szélkerekek. A fekete kontinensen termelt villamos energiának még csupán 1%-át adják a szélerőművek, alig 1,1 GW-ot.

Valami azonban ott is megmozdult a befektetések terén. Az Afrikai Fejlesztési Bank adatai szerint legalább 10,5 GW-nyi terv vár elfogadásra, ennek 50% magánbefektetők részéről. Az úttörő Észak-Afrika volt, elsősorban Egyiptom, Tunézia és Marokkó, de most már a Szaharától délre fekvő területek is kezdik felfedezni a szélenergiát, írja az energiacentrum.com.

Etiópiában a közelmúltban avatták fel az első kereskedelmi használatú, 52 MW-os szélparkot. Dél-Afrika a közelmúltban nyitotta meg kapuit a magánbefektetők előtt: a helyi szélenergia-szövetség szerint 28 új szélpark-projekt eddig 3,8 milliárd eurós befektetéseket vonzott az országba. Nemrégiben még mindössze 8 turbina forgott Afrika déli csücskén, jelenleg pedig már 250. Kenyában a Turkana tavon épülnek a szélenergia-létesítmények. A 630 milliós eurós projekt befejezése novemberre várható, 300 MW-os összteljesítménnyel. Mindez azonban még édeskevés a hatalmas földrészen, pedig a lehetőségek óriásiak, akár a sivatagi területekre, akár a végtelen partvidékekre gondolunk. Bár egyes előrejelzések szerint 2030-ra az a bizonyos 1% legfeljebb megduplázódik, nem lenne meglepő, ha az élet rácáfolna erre a pesszimista perspektívára.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.