A szélerőműparkok jelentette kockázatot vizsgálják

A brit kormány szélerőművek százainak létesítését tervezi az ország partjai előtt az elkövetkezendő tíz évben. Jó néhány madárfaj vonul azonban át a térségen, így fennáll a veszélye, hogy a rossz helyen felállított szélkerekeknek ütközve elpusztulnak az állatok.

A Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) kutatói ezért napelemmel működő nyomkövetőket szereltek fel öt apácalúdra, hogy megismerhessék nyári vonulásuk pontos útvonalát. Eddig annyit tudnak, hogy a madarak az Északi-tengeren át Norvégiai nyugati partja mentén repülnek északi költőhelyeikre, de a pontos útvonal és a pihenőhelyek hollétét homály fedi.

Larry Griffin, a WWT vezető kutatója azt reméli, hogy a ludak pontos vonulási útjának, repülési szokásainak megismerésével megóvhatják őket a szélerőművek által jelentett veszélytől.  Amennyiben útvonaluk érinti a tervezett szélerőműparkok helyszíneit, az időjárás függvényében fennáll annak az esélye, hogy nekiütköznek az útjukat álló tárgyaknak – magyarázta Griffin a Daily Telegraph internetes kiadása szerint (www.telegraph.co.uk).
A Lewis szigetén tervezett szélerőműparkok megépítését a ritka ragadozómadarak veszélyeztetése miatt nem engedélyezték, mint ahogy hazánkban is volt már erre példa a Fertő-Hanság Nemzeti Park vonzáskörzetében, ahol a vonuló madarakra jelentettek potenciális veszélyt a turbinák.
A brit kutatás által szolgáltatott információk ismeretében meg lehet állapítani azokat a helyszíneket, ahol a madarak veszélyeztetése nélkül lehet telepíteni szélerőműparkokat.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.