A szélsőséges időjárás az egyik legnagyobb kihívás

A mezőgazdasági termelés egyik legnagyobb kihívása a szélsőséges időjárással szembeni kiszolgáltatottság – hangsúlyozta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára Szófiában a délkelet-európai régió mezőgazdasági minisztereinek találkozóján, amelyről a FM közleményben tájékoztatta szerdán az MTI-t.

A Délkelet-Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport nyolcadik éves miniszteri ülésén Szófiában Nagy István megbeszéléseket folytatott a munkacsoport főtitkárával, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató-helyettesével, Bulgária és Koszovó miniszterével, valamint Koszovó, Szlovákia és Szerbia államtitkáraival.

A közlemény idézi Nagy Istvánt, aki elmondta: a szélsőséges időjárás évről évre komoly károkat okoz a termésben, ezért a magyar agrárkormányzat szerkezetátalakítást szolgáló intézkedésekkel támogatja a mezőgazdasági üzemek alkalmazkodását a klímaváltozáshoz.

A délkelet-európai országok versenyképes és fenntartható gazdasági és azon belül mezőgazdasági fejlődése Magyarország számára is nélkülözhetetlen – hangsúlyozta Nagy István a FM tájékoztatása szerint.

A magyar agrártárca a mezőgazdasági termékek kereskedelméhez szükséges jogi- és eljárásrendi harmonizációt, a mezőgazdasági termékek promócióját, a régiós országok kereskedőházainak együttműködését, valamint a kistermelők támogatását tartja a legfontosabbnak.

Az ülésen a résztvevők megtárgyalták az Európai Bizottság által a régió fejlesztésére 2014 és 2020 között bocsátandó mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások felhasználásának lehetőségeit is – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

Gaemi tájfun: a legmagasabb riasztás van érvényben Kínában

A kínai meteorológiai központ szerdán, idén először a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az ország felé közelítő Gaemi tájfunra, Tajvanon pedig több helyen is bezárták az üzleteket, iskolákat, több száz légi járatot töröltek, és több ezer embert evakuáltak az érintett térségekben.