Nőtt a személyiszámítógép-piaci forgalom tavaly, de egyre nagyobb részt hasítanak ki belőle táblaszámítógépek - derül ki a Gartner piackutató vállalat jelentéséből.

A személyiszámítógép-eladások növekvő hányada táblagép

Nőtt a személyiszámítógép-piaci forgalom tavaly, de egyre nagyobb részt hasítanak ki belőle táblaszámítógépek – derül ki a Gartner piackutató vállalat jelentéséből.

Tavaly 13,8 százalékkal nőtt a számítógép-eladások száma a világon, de a negyedik negyedévi 3,1 százalékos növekedés elmaradt a várakozásoktól. A tavalyi 350,9 milliós világpiaci forgalom legnagyobb, 17,9 százalékos szeletét a Hewlett-Packard hasította ki magának, de eladásainak 6,5 százalékos növekedése elmaradt a piac átlagos növekedése mögött. Az eladási rangsor második helyezettje az Acer 12,9 százalékkal, a harmadik a Dell 12,0 százalékkal, majd a Lenovo következik 9,7 százalékkal, és a Toshiba 5,4 százalékkal. Az EMEA térségben a piacvezető a HP 20,3 százalékkal, szorosan a nyomában van az Acer 20,1 százalékkal, majd sorrendben a Dell, az Asus és a Lenovo következik. A világpiaci növekedés negyedik negyedévi lassulása a táblaszámítógépek megjelenésének volt tulajdonítható. A Gartner ugyanis piaci statisztikáiban a táblaszámítógépet nem tekinti a személyiszámítógép-piac részének. A táblaszámítógép kategória megjelenése gyökeres változást hozott a számítógép-piacon, és jelentősen kiélezte a verseny – írja a Gartner piackutató vállalat éves piaci áttekintése.

“Első alkalommal fordult elő, hogy valóban használható alternatívája jelent meg a személyi számítógépnek” – mutatott rá Ranjit Atwal, a Gartner elemzője, utalva a személyi számítógépek 1981-es megjelenésére. “A felhasználók számára a személyi számítógép még mindig elengedhetetlen fontossággal bír, de egyre inkább érdeklődnek az alternatívák iránt is.” Az olyan háztartások, amelyek már rendelkeznek egy vagy két számítógéppel, sokkal inkább hajlanak egy táblaszámítógép beszerzésére, mint egy új személyi számítógép vásárlására. A vásárlási döntést azonban rendszerint többször is elhalasztják, egyrészt az iPad második generációjára várva, másrészt a más gyártók által bemutatott táblaszámítógépek széles választéka által okozott bizonytalanság miatt.

Néhány országban, például Nagy-Britanniában ehhez még hozzájárul a háztartások kiadási hajlandóságának csökkenése. “Németországban azonban nem ennyire rossz a helyzet” – mondta Ranjit Atwal a dpa hírügynökségnek.
Az árak alakulásában a Gartner nem számít lényeges változásokra. Az alkatrészek és a részegységek árában várható némi csökkenés az év folyamán, az euró árfolyamának erősödése azonban ezt majd ellentételezi.
A vállalatoknál is tapasztalható némi tartózkodás az új készülékek beszerzésekor. A vállalati beszerzési döntésekben is megjelent már annak mérlegelése, hogy a konkrét felhasználási területre megfelel-e egy táblaszámítógép, vagy mindenképpen személyi számítógépre van szükség.

Ajánlott tartalom

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.