A szemétdomb császára ismét Magyarországon

A magyar származású Tom Szaky cége a TerraCycle, egy éve kezdte meg működését hazánkban. A TerraCycle célja, hogy eltörölje a szemét fogalmát.

A korábban nem, vagy nehezen újrahasznosítható hulladék feldolgozásához országos rendszert építettek ki. Az összegyűjtött hulladékot a zöld vállalat különböző termékekké alakítja. A több mint 20 országban, 20 millió ember részvételével összegyűjtött sokmilliárd egység szemét feldolgozásával a TerraCycle több mint 1500 különböző terméket hozott létre.

Az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsorának vendége Tom Szaky elmondta 2012 rekordév volt a TerraCycle számára. Ez volt egymás után a kilencedik év, hogy a cég növekedő bevételt ért el, valamint elindította az első olyan újrahasznosító programot a világon, amely a leggyakrabban eldobott hulladék egyikét, a cigarettacsikket célozza meg.
A Terracycle több mint 20 országban van jelen, első magyarországi akciójuk tavaly, a Föld napján indult. A zöld vállalat budapesti irodája, amellett, hogy otthont ad a Terracycle informatikai csoportjának, Kelet-Európa menedzsment- központjává is vált. Idén júniusban pedig Csikk Brigád címmel Magyarországon is elindult a cég cigarettacsikk-gyűjtési és újrahasznosítási akciója. Az akcióval lehetővé válik a cigarettacsikkek és a cigaretta műanyag csomagolásainak teljes körű újrahasznosítása. Az összegyűjtött cigarettacsikkekből apró műanyag pelleteket készítenek, amelyek olyan ipari termékek előállítására alkalmasak, mint például raklap vagy hamutartó.

A videó itt tekinthető meg.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.