A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére nem az otthoni szélturbina a megoldás

Nagy-Britannia szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére nem jelentenek megoldást a kisteljesítményű, családi házakhoz telepített napelemek és szélturbinák – figyelmeztettek brit mérnökök.

Doug King professzor a brit Királyi Mérnöki Akadémia (Royal Academy of Enginering) beszámolójában fejti ki, hogy a kibocsátáscsökkentés eléréséhez sokkal jobban járnak, ha a lakóépületek energiaigényét csökkentik, mintsem megújuló energiák felhasználásával tovább táplálják a korszerűtlen épületeket.

David Cameron, a brit ellenzék konzervatív miniszterelnök-jelöltje egyike azoknak, akik a kisteljesítményű szélturbinákban látják a megoldást, a politikus ráadásul fel is szereltetett egyet London előkelő negyedében, Notting Hillben található házának tetejére.

A brit szakemberek látszat-környezettudatosnak nevezik azokat, akik az energiatakarékossági szempontoknak nem megfelelő épületekre látványosan megújuló energiaforrásokat hasznosító eszközöket telepítenek. “Ezek eredményessége szinte a nullával egyenlő, ha továbbra is olyan energiaéhes épületek épülnek, mint az eddigiek” – mondta King.

A szakember szerint a jelenlegi, energiafelhasználás szempontjából rossz hatásfokú és még 2050-ben is használatos épületeknél jobban járnak, ha a fűtési rendszerek termosztátokkal való kiegészítését, illetve az energiatakarékos világítást helyezik előtérbe.

Az épületek tervezésénél pedig fontos a hőtartó és a jó hőtároló-képességgel rendelkező falazatok alkalmazása, illetve az ablakok kialakításánál a természetes fény hatékonyabb kihasználása.

King továbbá arra figyelmeztetett, hogy az épületek energiaigényének és az alacsony energiájú ház fogalmainak megértése nélkül az építőiparnak nehézséget fog okozni a kormány 2020-ra kitűzött célja: hogy minden új épület a “zéró szén-dioxid-kibocsátású” építmény kategóriájába essen.

Ajánlott tartalom

Miért nem hasznosítják újra a napelemeket?

Az elhasznált napelemek jellemzően a hulladékok között végzik, ily módon járulva hozzá a környezetszennyezéshez.