A szentkirályiak nem akarnak biogázt szagolni

Levélben tiltakoznak a bioerőmű építése ellen a szombathelyi városrész lakói. Őket ugyanis kifelejtették az egyeztetésből.

Beszámolt már arról a nyugat.hu, hogy egy norvég beruházó bioerőművet akar építeni Szombathelyen. Az elképzelés még a tervezés és engedélyeztetés szakaszában van, de a legutóbbi városi közgyűlésen már tárgyalták a környezetvédelmi és kommunikációs szempontokat. Ez utóbbi egyébként azt jelenti, hogy a cég szakemberei részletesen tájékoztatják majd az erőmű működéséről, az alkalmazott technológiáról, és a környezetbe kibocsátott anyagok összetételéről a lakosságot. Tájékoztató anyagok, fórumok, közmeghallgatások útján. De már a közgyűlésen is elhangzott, hogy a kommunikációs tervből kihagyták a Szentkirályi városrészt, csak az erőmű helyszínéhez közelebb eső területekre terveznek fórumokat. Pedig az uralkodó széljárás éppen Szentkirály felé viszi az erőmű által majdan kibocsátandó anyagokat.

A szentkirályiak nevében hat ott lakó írta alá a tiltakozó levelet, amit a közgyűlés frakcióvezetőinek, a jegyzőnek és a környezetvédelmi felügyelőségnek is.Mielőbbi közmeghallgatást! A levélben tiltakoznak az erőmű építése ellen, valamint kérik az önkormányzat részletes tájékoztatását és együttműködését. Kifogásolják azt is, hogy az önkormányzat a lakossági egyeztetések előtt írta alá a szándéknyilatkozatot a céggel, és kérik, hogy mielőbb tartsanak közmeghallgatást. Az erőmű környezetvédelmi tanulmányáról egyébként a városvezetés és az ellenzék is elismerően nyilatkozott, úgy vélték, az abban foglaltak megnyugtatják a környezetszennyezés miatt aggódókat.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.