A szlovén kormány nem hosszabbítja meg az energiatermékekre vonatkozó áfacsökkentést

A szlovén kormány nem hosszabbítja meg az energiatermékekre vonatkozó áfacsökkentést, amelyet az elmúlt fűtési szezonban fogadott el, amikor az energiatermékek piacán különösen feszült volt a helyzet – közölte kedden a pénzügyminisztérium.

A tavaly szeptember elseje óta érvényben lévő intézkedés május 31-én lejár. A rendelet a villamos energia, a földgáz, a tűzifa, valamint a távfűtés általános forgalmi adójára vonatkozott. Ez idő alatt az említett termékek áfája 22 százalékról 9,5 százalékra csökkent minden felhasználó számára. A törvény más intézkedésekkel együtt azt a célt szolgálta, hogy a fűtési szezonban mentesítse a fogyasztókat a magas fűtési díjaktól – közölte a tárca, hozzátéve: most, hogy a fűtési szezon véget ért, a fűtőanyagok felhasználása is csökkent. Kiemelték: a kormány tisztában van a nemzetközi energiapiacokon kialakult helyzet komolyságával, amit számos meghozott intézkedés is bizonyít. Ezeknek köszönhetően az átlagos háztartási fogyasztók évente 110 és 334 euró közötti összeget takarítottak meg a villamos energián, illetve 90 és 675 euró közötti összeget a földgázon – húzták alá.

A lakosságnak és a gazdaságnak nyújtott támogatások volumene tavaly a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 2,2 százalékát tette ki, 2023-ra pedig a GDP 1,6 százalékának megfelelő intézkedéseket tervez a kormány – mutattak rá. A kabinet idén 1 milliárd eurót kíván fordítani a gazdaság támogatására. “Az energiaárak megfizetéséhez nyújtunk majd támogatást a vállalatoknak, és két intézkedést is előkészítettünk a munkahelyek megőrzésére” – közölték.

Ajánlott tartalom

A Mol hosszútávú célja, hogy a régió zöldebb, önellátóbb legyen

A Mol-csoport frissítette Shape Tomorrow elnevezésű hosszú távú stratégiáját, a vállalat célja, hogy zöldebbé, önellátóbbá és versenyképesebbé tegye a régiót - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.