A szmog okozta betegségek kezelésére szakosodott klinikát nyitottak Kínában

Kifejezetten a szmog okozta megbetegedések kezelésére szakosodott klinikát nyitottak a héten Délnyugat-Kínában – írta a Shanghai Daily napilap.

Az újság cikke szerint a klinika hétfőn kezdte meg működését Csengtu városában és az elmúlt négy napban már több mint száz beteget fogadott. A leggyakoribb tünetek között a torokfájás, köhögés, orrfolyás szerepelnek, de a szmog tüdőgyulladás, hörghurut és asztma kialakulásához is hozzájárulhat, hosszú távon pedig tüdőrákot és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. A klinika felállításával a gyakran többféle tünetekkel orvoshoz forduló betegeknek nem kell több szakrendelést felkeresniük, egy helyen történnek a tüdő-, fül-orr-gégészeti, szív- és érrendszeri vizsgálatok. A páciensek kezelésén túl az orvosok a szmoggal kapcsolatos megbetegedésekről és a megelőzési lehetőségekről is felvilágosítást adnak. A klinika az első, speciálisan a szmog okozta megbetegedések kezelésére létrehozott intézmény az országban, de számos másik követheti majd. A rekordokat döntő légszennyezettségről az elmúlt hetekben a nemzetközi híradások is beszámoltak, a helyzet kezelése pedig hosszú távú kihívást jelent a kínai kormány számára. Egyes szakértők úgy vélik: a helyzet kezelése még akár két-három évtizedig is eltarthat.

Ajánlott tartalom

Súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában a klímaváltozás

Az Északi-sarkvidéket tanulmányozó tudósok szerint 2050-re a globális felmelegedés miatt az infrastruktúra 70 százalékát és a kritikus infrastruktúra 30-50 százalékát fenyegeti károsodás, amelynek várható költségei több tízmilliárd dollárra rúgnak - számolt be róla a BBC News.