A távmunka és az online vásárlás növelné a széndioxid kibocsátást?

A brit Institution of Technology and Engineering (ITE) legújabb kutatása szerint az otthon, számítógéppel végzett munka inkább károsítja a környezetet, minthogy javára válna.

Akár 30%-kal is több energiát használhatunk el otthonunkba, de mégsem ez a legnagyobb gond. Az emberek hajlamosak a távmunkával egyre messzebbről dolgozni, és így ha időnként be kell menni az irodába, akkor pedig jócskán több lesz a széndioxid kibocsátás.
A tanulmány azonban itt még nem áll meg, az online vásárlás is csak akkor lenne környezetkímélő, ha legalább 25 tételt rendelnénk a világhálón keresztül. Ha ennél kevesebb dolgot rendelünk, akkor több káros anyagot bocsátunk ki közvetetten, mintha a „hagyományos” utat választanánk.
Hozzá kell tenni, hogy az ITE kifejezetten olyan tevékenységeket vizsgál, ami a felszínen, elsőre mindenkinek a zöld megoldást juttatja eszébe. Ezeket akarja közelebbről megvizsgálni, hogy kiderüljön, a környezetbarát megoldások valóban hozzájárulnak-e a Föld egészségéhez vagy ez csak illúzió.
Habár eltörölni a távmunkát és az internetes vásárlást (egyelőre) nem lehet, és nem is biztos, hogy ez az egyetlen megoldás, az viszont bizonyos, hogy törekednünk kell a környezettudatos életmódra.

Ajánlott tartalom

Uniós és magyar támogatásból épül modern hulladéklerakó Kárpátalján

Évi 30 ezer tonna kapacitású szilárdhulladék-kezelő üzem épül meg 7,8 millió eurós (2,9 milliárd forint) költségvetésből, európai uniós forrás és magyar támogatás segítségével a kárpátaljai Makkosjánosiban, a program nyitórendezvényét kedden tartották Nyíregyházán.