A telefonod a kulcs!

Trendi és biztonságos zármegoldások a sokszor eltűnő kulccsomók helyett. Megjelent a piacon az iBlueOpen – 2013-as év legjobb mobilos projektje!

A 2013-as Mobile Startup nyertese az az Eitzenberger Balázs által megálmodott, okos telefonra készített alkalmazás, amellyel Bluetooth kapcsolaton keresztül lehet vezérelni lakásunk zárszerkezetét, a garázsnyitót, valamint az autónk lopásgátlóját. A Bluetooth 4.0-át alkalmazó, sem wifi-t, sem elektromos ellátást nem igénylő megoldások mellett a világon először vonalkód technológiát használó zárszerkezettel is előrukkolt a hazai gyártó cég.

Az iBlueOpen „okos-zárak” mostantól ingyenes kiszállítással és szoftverrel európai minőségben
megvásárolhatók a gyártó webshopjában: www.iBlueopen.com

Zebra Doorlock
A forradalmian új “okos-zár” a világon a legelterjedtebb vonalkódos azonosítási eljárást építi be a komplett ajtózárba, amely bármely szabványos ajtóba beszerelhető. A “kulcsot” egy vonalkód jelenti, amelyet bármilyen kép megjelenítésére alkalmas mobiltelefon (iPhone, Blackberry, HTC, Nokia, Samsung, Sony, LG, Motorola, stb.) kijelzőjére behívhatunk. Az ajtónyitáshoz a külső zárborításon lévő gombbal aktiváljuk a lézeres leolvasót és elé helyezzük a mobilt, kijelzőjén a vonalkóddal. A reteszelés így kiold, az ajtó nyitható, majd a biztonság érdekében 15 másodperc bezár. A berendezés, átlagos használatot feltételezve 4 ceruzaelemmel egy évig működik, az utolsó 50 használatnál hang figyelmeztet az elemcserére.

A Zebra Doorlock telepítése:

• Először egy titkos vonalkódot generálunk választott jelszó alapján az internetről ingyenesen letölthető Code 128 vonalkód generáló szoftverek egyikével.
• A létrehozott vonalkódot képként tárolhatjuk telefonunkon. Bármikor új vonalkódra válthatunk és megoszthatjuk családtagjainkkal, vagy akikkel akarjuk.
• az új vonalkódot tanítsuk meg a vonalkód leolvasónak – nyomjuk meg a ‘reset’ gombot a belső oldalon, a vonalkód olvasó elé pedig tartsuk a vonalkódot és várjuk meg a csipogást.

Bluetooth Doorlock

Ezentúl ha hazaérünk, nem kell keresgélnünk, bajlódnunk a megfelelő kulcs kiválasztásával, csak a mindig kéznél lévő telefonunkat kell elővenni, és a nyitásgombot megérintve parancsot adnunk. Az iBlueOpen Bluetooth-os zárszerkezetét, a Bluetooth Doorlock-ot a családtagok is használhatják – fő felhasználó összesen 10 készülék párosítását engedélyezheti a zárral. Hasonlóan a Zebra Doorlockhoz, ez a zár is automatikusan lezár 15 másodperc után. A Bluetooth Doorlock elemmel üzemeltetett, vagyis nem szükséges áramellátás az ajtóhoz. A lemerülésre az utolsó száz használatnál figyelmeztet a berendezés. A Bluetooth Doorlockot egyelőre iPhone 4s-sel, 5-össel és az új generációs iPod Touch-csal vezérelhetjük, ám az év második felében az androidos alkalmazás is elkészül.

-

Garage Opener
Az iBlueOpen garázsnyitója feleslegessé teheti a kulcsot vagy az ülések közé csúszó távirányítót, és azt az eszközt használhatjuk, amely mindig a kezünk ügyében van: a mobiltelefont. A Garage Opener-t iPhone 4s-sel, 5-össel és az új generációs iPod Touch-csal irányíthatjuk legfeljebb 50 méteres távolságból. A kisméretű jelvevő bármelyik automata garázsnyitó szerkezethez alkalmazható, ugyanazzal az applikációval működik, mint a Bluetooth Doorlock, csak ebben az esetben a garázs ikont kell megérinteni.

Immobilizer
Az autóba utólag beépíthető kisméretű jelvevő bármely gépkocsiban használható. Ugyanazzal az ingyenesen letölthető iBlueOpen applikációval és ugyanazokon az Apple készülékeken vezérelhető, mint a Bluetooth Doorlock, illetve a Garage Opener. Az autó indításához az autó ikont kell a kijelzőn megérinteni. A biztonságot növelhetjük 1-6 számjegyű pinkód használatával is. Mivel az Immobilizer a gyújtást vezérli, beépítését érdemes szerelőre bízni.

Mennyire biztonságosak?

• Ha elveszítjük a telefont, akkor sem kell aggódnunk, mert – ellentétben a kulcsokkal – nem kell kicserélni a biztonsági eszközöket; ugyanis a beépített képernyőzárral a telefonunk védve van a rosszindulatú személyektől, ugyanakkor az illetéktelen hozzáférést is könnyen megszüntethetjük.
• A Bluetooth hatótávolsága az ajtónknál 2-3m, és ezen a távolságon belül is csak azon készülékekkel kommunikál, melyeket előzőleg párosítottunk a szerkezettel, így nem lehet feltörni az alkalmazást.
• Az Immobilizer esetén 3 sikertelen PIN kód megadási kísérlet után a rendszer letilt és csak később próbálkozhatunk újra.
• Amennyiben mindenkinek van iPhone-ja a családban, a cilinderzár is elhagyható, így még jobban növelhető a biztonság.
• A beépítés után a zárat és a telefont párosítani kell, hogy dedikált használatra alkalmas legyen.
• Más Bluetooth záralkalmazásokkal szemben az iBlueOpen zárja csak a telefonunkról adott parancsra működik, arra nem, ha a telefonnal a zsebünkben megközelítjük.
• Az iBlueOpen zárak elemmel működnek, így az áramszünet nem befolyásolja működésüket.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.