A temetés túl szennyező, Washingtonban bevezetnék a halottak komposztálását

Vannak, akik nemcsak életükben próbálják csökkenteni az ökológiai lábnyomukat, hanem halálukban is szeretnének környezettudatosan eljárni.

Erre eddig is több mód kínálkozott, egy új törvénnyel azonban ezentúl az amerikai Washington államban az ember porhüvelyéből humuszt is előállíthatnak, amellyel a családtagok később a saját belátásuk szerint rendelkezhetnek. Jamie Pedersen állami szenátor februárban tervezi benyújtani a törvénytervezetet. A komposztálásos temetés még zöldebb, mint a hagyományos. Eddig az egyszerű, balzsamozószer-mentes, biológiailag lebomló hétköznapi temetés volt a leginkább környezetbarát alternatíva, de így meglehetősen sok időt vett igénybe, míg valakiből – a cég ígéretének megfelelően – erdő válhatott. További alternatívát jelenthetett a hamvasztás, ehhez is árultak stílusosan makk formájú, biológiailag lebomló urnákat, de a halál még így is megterhelő a Föld számára: a régi típusú amalgámtömésekből például a hamvasztás közben higanyt jut a légkörbe, de az ehhez használt energia is terheli a bolygót.

Erre keresett megoldást Katrina Spade, az Urban Death Project gazdája: ahogy fogalmaz, az amerikaiak a hagyományos koporsós temetések során egy év alatt annyi fát juttatnak a föld alá, amennyiből 1800 ember számára lehetne lakást építeni, és annyi fémet, amennyiből kijönne a Golden Gate-híd. A környezetszennyezés mellett folyton visszatérő problémát jelent a temetők nagy kiterjedése is: a 18-19. századi városiasodás következtében a legtöbb városkörnyéki temető megtelt – nem is beszélve az olyan, tovább nem is bővíthető helyekről, mint a velencei temetősziget.

Nem is lenne igazi mai kezdeményezés, ha Spade nem rögtön a Kickstarteren gyűjtött volna támogatókat a komposztálós temetésekhez – ez most összejött neki, a megvalósítástól pedig már csak egy törvényjavaslat elfogadása választja el, legalábbis Washingtonban, írta a qubit.hu.

Fotó: Recompose

Ajánlott tartalom

Cél, hogy Magyarország a világ legjobb 10 innovátora között legyen 2030-ra

A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország a világ legjobb 10 innovátora közé kerüljön - mondta Hankó Balázs, leendő kulturális és innovációs miniszter kedden a Huawei Tech4Value - ICT Day konferenciáján, Budapesten.