A tengeri emlősök tele vannak vegyszerrel

A fellelt anyagok között akad néhány, amely veszélyessége miatt már az 1970-es évek óta tiltólistán van.
Az Environmental Pollutions szaklapban megjelent cikk szerzője, Eric Montie még hallgatóként kezdte kutatását az amerikai Woods Hole Oceánográfiai Intézetben (WHOI), és most kollegáival együtt a dél-floridai egyetemen fejezte be a programot. “Ijesztően magas PCB-koncentrációt találtunk egy fóka agyfolyadékában” – közölte.

A vizsgálat többek között a poliklórozott bifenilek (PCB-k), brómozott égésgátló szerek és rovarölők – mint például a DDT – koncentrációját mérte. A vegyszerek közül soknak már évtizedek óta tiltott a használata, mert annyira mérgezőek az emberi szervezetre. “Sikerült több mint százhetven különböző vegyi anyag koncentrációját megvizsgálni az emlősök agyában” – számolt be a kutatásról Chris Reddy társszerző, aki a programot úttörőnek nevezi.

A PCB-k mérgező, rákkeltő kémiai klórvegyületek, amelyeket az 1980-as évekig elsősorban transzformátorokban, hidraulikai folyadékként, illetve tömítőanyagok, szigetelőszerek és műanyagok lágyítószereként alkalmazták.

Ajánlott tartalom

A nagy amerikai folyók csaknem egyharmadának változott a színe

Az Egyesült Államokban lévő nagy folyók nagyjából egyharmadának változott a színe az elmúlt csaknem három évtizedben - állapították meg amerikai kutatók, akik a Geophysical Research Letters című folyóiratban ismertették eredményeiket.