A tequila alapanyagából készítenének bioüzemanyagot

A tequila alapanyagaként szolgáló agávéból állítanának elő bioetanolt ausztrál kutatók, akik szerint az Amerikában honos növény jelentheti a környezetbarát megoldást Ausztrália üzemanyaghiányára.

A Sydney-i Egyetem agronómusa, Daniel Tan az Adelaide-i Egyetemen és az angliai Exeteri Egyetemen dolgozó kollégáival együttműködve tanulmányozta a magas cukortartalmú növény bioüzemanyagként való hasznosításának lehetőségét – olvasható az EurekAlert.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. A kutatók eredményeikről a Journal of Cleaner Production című folyóiratban számoltak be. A szakemberek egy észak-queenslandi kísérleti agávéfarmon termesztett, kifejezetten bioüzemanyag alapanyagnak szánt agávék kémiai elemzésére alapozták a tanulmányukat. Tan szerint az agávé egy környezetbarát haszonnövény, amely nem csupán etanolalapú üzemanyagok, hanem egészségügyi termékek, egyebek között kézfertőtlenítők előállítására is alkalmas. A szakemberek szerint az agávé öntözés nélkül termeszthető a mérsékelten száraz területeken. Nem jelent plusz terhet az élelmiszertermelésre és a vízkészletekre. Bírja a hőséget és a szárazságot, vagyis túléli az ausztrál nyarakat. A kutatók szerint az eredményeik azt sugallják, hogy az agávéból előállított bioetanol felülmúlja a kukoricából vagy cukornádból készített változatokat egyebek között a minőség és az üvegházhatású gázkibocsátás tekintetében is. A tanulmány szerint évente hektáronként csaknem 7400 liternyi bioetanolt lehetne előállítani ötéves agávékból. A cukornád esetében ugyan 9900 liter nyerhető évente hektáronként, ám az agávé környezetkímélőbb alternatívát jelent.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.