MTI/Kovács Attila

A természet és az ember kapcsolatát mutatja be a FotoKozma nemzetközi fotófesztivál

A természet és az ember kapcsolatát mutatja be mintegy 250 fotón keresztül a FotoKozma nemzetközi kültéri fotófesztivál, amely november 3-ig várja a látogatókat Csákváron – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában pénteken.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Radisics Milán fotós, a fesztivál alapítója és igazgatója elmondta, hogy a fesztiválon látható látványos fotók történeteket, üzeneteket hordoznak, amelyekkel az emberek figyelmét szeretnék felkelteni. Mellbevágó képek is szerepelnek a válogatásban, mert ezek gondolatokat, érzéseket keltenek az emberekben, és ezáltal cselekvésre ösztönzik őket – emelte ki. Mindenkinek csak egy picit kellene tennie azért, hogy sokat változzon a hozzáállásunk a környezethez: a vízgazdálkodáshoz, a szennyezéshez, a természet világához – hangsúlyozta, hozzátéve: ezért is alapították a FotoKozma fesztivált négy évvel ezelőtt Csákváron. idén a városban és környékén 16 helyszínen láthatók a kiállított fotók. A FotoKozma fesztiválhoz kapcsolódva idén először A mi természetünk címmel nemzetközi környezetvédelmi fotópályázatot is hirdettek, amely egyrészt a minket körülvevő természetet, másrészt az emberi természetet is bemutatja, amely olykor káros és furcsa, de máskor pozitív is tud lenni, hiszen az ember kísérletező és a megoldásra törekszik – fejtette ki a fesztiváligazgató.

Radisics Milán elmondta, hogy a pályázatra 2000 fotó érkezett a világ 41 országából, a pályamunkák közül déli tengerekről, japán erdőkről és bangladesi szeméttelepekről készült képek is láthatók a fesztiválon. Kiemelte, hogy a mai világban a digitális képáradatban a minőségi anyaggal lehet érvényesülni. A természetfotózás a legnépszerűbb műfaj, de emellett egy fotográfusnak az újságírói-kutatói hozzáállás is nagyon fontos. A műsorban elhangzott, hogy Radisics Milán Karanténban egy rókával című fotósorozata nemzetközi díjat is kapott és a Magyar Sajtófotó Pályázat díját is elnyerte. A két éve megjelent sorozattal kapcsolatban a fotóművész elmondta, hogy egy vadállatnak a természetes mozgását követni függőség és izgalom volt a számára. Nyolc hónapig szinte minden éjszaka figyelte a rókát és ebből született az a csodálatos sorozat, amely a róka különleges és rejtett viselkedését mutatja be.

Kiemelte: a Karanténban egy rókával című fotósorozatot jövő héten Stockholmban, novemberben pedig Dubaiban állítják ki. Hozzátette: A mi természetünk nemzetközi környezetvédelmi fotópályázat nyertesei is egy rókáról megmintázott Arany Róka Trófeát kapnak. A FotoKozma nemzetközi kültéri fotófesztivál fővédnöke Áder János volt köztársasági elnök. Az esemény stratégiai partnere a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.

Ajánlott tartalom

A fóti Gyermekközpont lakóinak gyűjtöttek az ABB Kft. munkatársai

Az ABB Kft. adománygyűjtést szervezett hazai kollégái körében, amelyből a fóti Károlyi István Gyermekközpont számára vásároltak az intézmény kívánságlistáján szereplő eszközöket.