A természet megalkotta a legjobb hőszigetelő anyagot?

Egy németországi cég a neptunfű felhasználásával hoz létre szigetelőanyagot.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Egy, a Földközi-tengerben honos vízinövényből, a neptunfűből (Posidonia oceanica) készíthető hangszigetelő, penészálló, környezetbarát és biológiailag lebomló anyag – írja az Innovation Origins. A neptunfűben rejlő lehetőségeket Richard Meier nyugalmazott építészeti és műemlékvédelmi professzor ismerte fel, halála után felesége, Monika Meier fiúkkal, Michaellel próbálja sikerre vinni az anyagot. Richard Meier feleségével 2006-ban a spanyol tengerparton sétálva lett figyelmes a gömbökben álló neptunfűre. A gömböket egy cég összegyűjtötte, majd szemétdombra hajították, ami igencsak meglepte a professzort. Meier építészként meglátta a növény lehetséges szigetelő képességét, néhány gömböt pedig eljuttatott egy németországi kutatóintézetbe. Az elemzésekből kiderült, hogy a neptunfű tulajdonságai a vártnál is jobbak. A kiszárított, homoktól megtisztított és feldarabolt növény gyorsan szárad, penészálló, és remek hő- és hangszigetelő anyagnak bizonyult. 2009-ben Meier létrehozta NeptuTherm nevű cégét, amellyel több innovációs díjat is elnyert, 2016-os halála miatt viszont az igazi áttörést nem élhette meg. Halála után családja folytatta a munkát, 2020 és 2021 pedig igen jól alakult a vállalat történetében, igaz, a pandémia megzavarta az ellátási hálózatot. Mivel az építőipari szereplők és a fogyasztók is egyre nagyobb figyelmet szentelnek a fenntarthatóságnak, a NeptuTherm előtt ígéretes jövő áll.

A németországi Karlsruhe régiójában jelenleg több mint 50, jellemzően felújítási projektben vesz részt a cég, de a vállalatnak vannak franciaországi, ausztriai, hollandiai, luxemburgi és olaszországi ügyfelei is. A NeptuTherm a neptunfüvet Albániából és Tunéziából szerzi be, az alapanyagot hajókkal és teherautókkal szállítják Németországba. A szükséges gömböket kézzel gyűjtik, a betakarítás igen munkaigényes. A cég az utóbbi időkben más országokból is elkezdet neptunfüvet rendelni, az alapanyag egyik nagy előnye, hogy a Földközi-tenger partvidékén óriási mennyiségben lelhető fel.

 

Ez is érdekelni fogja: 

Kijött a lista meddig pályázhat az ingyen napelemekre

Kép: Fraunhofer Instituut IBP

Az utánpótlás ugyanakkor nem egyenletes, hiszen a növényt csak nagy viharok után tudják összeszedni, a termesztés pedig nem egyszerű. További problémát jelent, hogy a neptunfű használata költséges, akár 3-4-szer drágább, mint a szintetikus anyagoké. Érdemes viszont megemlíteni, hogy míg a szintetikus anyagok újrahasznosítása rendkívül költséges, addig a neptunfű 100 százalékban természetesen lebomló.
Noha a neptfunfű önmagában nem fogja kiszorítani a piacról a szintetikus szigetelőket, egyre több alternatív, környezetkímélő módszer érhető el az épületek energiahatékonyságának növelésére.

Borítókép: NeptuTherm

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.