A Tesla napelemes cserepei töltik a Teslákat Németországban

Hatalmas elektromos töltőállomást nyitott a Tesla Németországban, a központnál napelemek és szélerőművek termelik a szükséges áramot.

Az elektromos autók piacának egyik legkomolyabb kihívását az jelenti, hogy a benzinkutak mintájára kiépüljön a töltéshez szükséges infrastruktúra. Ez önmagában is nehéz feladat, és az is problémát jelenthet, hogy a töltőállomásokon az áramot miként szerezzék be – ha az energia ugyanis a hálózatból származik, és javarészt fosszilis energiahordozók révén állították elő, úgy az elektromos autók nem járulnak hozzá igazán a szénsemlegességhez. Klímavédelmi és gazdasági szempontból komoly előny lehet, ha egy állomáson az áramot helyben, megújuló energiaforrások, például napenergia segítségével tudják megtermelni. A Tesla a gyorstöltéssel foglalkozó Fastneddel, illetve egy düsseldorfi pékséggel, a Seed & Greettel összefogva megnyitotta Németország legnagyobb gyorstöltő központját – számol be a Teslarati. Az állomáshoz jelenleg 28 hely tartozik, ezek közül 20-nál Tesla V3 Supercharger, a többinél pedig a Fastned töltői érhetőek el. A Tesla azt tervezi, hogy idővel kibővíti a központot. Az állomást teljes egészében szélerőművek és napelemek látják el energiával, a panelek jelentős része cserép formájában a komplexum tetején található.

A Fastned szerint a forgalmas helyen megnyitott központhoz egy kávézó is tartozik, a cég berendezéseivel egyszerre nyolc autót lehet tölteni maximum 300 kilowattal. A rendszernek köszönhetően 15 perc alatt akár 300 kilométerrel is növelhető a járművek hatótávolsága. A hollandiai székhelyű Fastned már korábban is tett kísérleteket arra, hogy népszerűvé váljon a Tesla-felhasználók körében. Ennek jegyében olyan adaptereket is létrehoztak, melyek segítségével a Fastned töltői a Tesla autóival is használhatóak.

A Tesla számára egyre sürgetőbb a németországi infrastruktúra kiépítése. A vállalat rövidesen befejezi helyi gyárának, a Giga Berlin építését. Mivel a cég járművei Európa-szerte egyre népszerűbbé válnak, csak idő kérdése, hogy más országokban is felgyorsuljanak a fejlesztések. A Giga Berlinben előreláthatóan évi félmillió autót gyártanak majd le, az elektromos autók piacára azonban más vállalatok is becsatlakoznak. Ahhoz, hogy a nemzeti autóflották elektromossá válhassanak, jelentős infrastrukturális átalakulásra lesz szükség.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épült Szeged határában

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt (MW) csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.