A Tesla tulajdonosok panaszkodtak, érkezett is az okosítás

Ezúttal a nem megfelelő módon működő automatikus ablaktörlőt vette célkeresztbe a gyártó legújabb frissítése, amellyel ismét okosodik az eleve nem hétköznapi esőérzékelő-rendszer.

A Teslákban ugyanis, ahogyan az az ilyen kaliberű autóktól elvárható, van automatikus ablaktörlés, ám a szokványos esőszenzor helyett az amerikai gyártó az Autopilot kameráira hagyatkozik, hogy megtudja, milyen fokozatra érdemes állítani az ablaktörlők gyorsaságát, írja a teslasok.hu. A bökkenő csupán, hogy a tulajdonosok jelezték, hogy a rendszer olykor nem méri fel megfelelően a helyzetet, és nem töröl elég gyorsan. Várható volt, hogy a Tesla nem hagyja ezt ennyiben, a 2019.40.1.1-es szoftverben pedig javították is az esőérzékelést. Az update leírása alapján nem csupán fokozták az érzékenységet, hanem egy komplett neurális hálóval működő rendszert fejlesztettek ki az esőérzékeléshez, amely a kamera képét több mint egymillió példával összehasonlítva igyekszik megtalálni a megfelelő fokozatot a törléshez. A Tesla ráadásul nyitva hagyja a kapukat a további fejlődéshez, vagyis minden utólagos manuális állítást jegyez a korábban csak Deep Rain néven emlegetett rendszer, hogy a jövőben finomhangolhassák az automatizált törlést. Mindemellett később az sem elképzelhetetlen, hogy a Tesla elhagyja majd a hagyományos ablaktörlő lapátokat, hiszen már több szabadalmat is bejegyeztek ennek helyettesítésére. Egyrészt, a mérnökök kitaláltak egy, a szélvédő teljes magasságában húzódó elektromágneses lapátot, ami hatékonyabban törölheti az esőcseppeket a sofőr elől. Másrészt, nemrég bejegyeztek egy olyan szabadalmat is, amely alapján akár lézersugarak is tisztíthatnák a Teslák szélvédőjére és az Autopilot érzékelőire tapadt szennyeződéseket, ezzel javítva a sofőr és az önvezető rendszer látását.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.