A Teslák ezzel az új akkumulátorral 1,5 millió km-nél is többet futhatnak

Pedig nemrég, másfél esztendővel a kijelentés után az amerikai gyártó egyik partnere már elő is állt egy ígéretes tanulmánnyal, amely alapján hamarosan tényleg valósággá válhatnak az extra tartós akkumulátorcsomagok, írta a teslasok.hu. A múlt hónapban a Teslával szoros partnerségben álló Dalhousie-i Egyetem egyik kutatója, Jeff Dahn publikált egy szakcikket egy rendkívül tartós akkumulátorról. Dahn nem mellesleg a Tesla akkumulátoraiért felelős fejlesztőcsapat vezére is, így egyből az amerikai elektromosautó-gyártóhoz köthető az áttörés. A cikk szerint a kutató és csapata már tesztelnek egy akkumulátort, ami a jelek szerint képes lehet akár egymillió mérföldön, azaz 1,6 millió kilométeren keresztül kiszolgálni egy elektromos autót úgy, hogy megtartja kapacitásának legalább 90 százalékát. Ez alsóhangon is legalább kétszer annyi, mint amit a jelenleg forgalomban lévő legjobb akkumulátorok tudnak. A kutatók szerint ez az akkumulátor leginkább az önvezető taxik és a teherfuvarozás piacán lennének rendkívül hasznosak, vagyis éppen két olyan területen, amelyekre a Tesla is gőzerővel készül. Dahn és csapata nem tekinti áttörésnek az új fejlesztésük, annak ellenére sem, hogy kijelenthették, az új akkumulátorjuk mellett már nem kell a magas energiasűrűség és a hosszú élettartam közül választanunk, hiszen egyszerre megkaphatjuk mindkettőt.

Szám szerint a kutatók elmondása alapján 4000 feltöltés után csökkenhet nagyjából 10 százalékot egy ilyen akkumulátorcsomag kapacitása, amellyel szerintük már elérhető az 1,6 millió kilométeres futásteljesítmény. A publikációban egyébként Dahn leírja az akkumulátor összetételét és működését, éppen azért, hogy mások szabadon tesztelhessék vagy ehhez mérhessék a saját fejlesztésüket. Ez mindeközben arra enged következtetni, hogy a Tesla laborjaiban lévő titkos fejlesztések ennél legalább egy lépéssel előrébb járnak.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Ajánlott tartalom

ITM: több mint ezer elektromos kerékpár vásárlását támogatja a kormány

Több mint ezer újabb elektromos kerékpár vásárlását támogatja a kormány a legutóbb zárult pályázati forduló eredményeként - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.