A tetőre vagy a földre környezetbarátabb napelemet telepíteni?

A német Szövetségi Természetvédelmi Hivatal (BfN) elkészítette a legújabb jelentését, amelyben megfogalmazta az ajánlásait a környezetvédelem és a megújuló energiás befektetések összehangolásával kapcsolatban.

Beate Jessel professzor, a hivatal vezetője kijelentette, hogy a megújuló energiák kiépítése szükséges a klímavédelmi célok eléréséhez, s a különböző fajokat és élettereket is meg kell védeni a klímaváltozás hatásaitól. Éppen ezért a fosszilis energiákról a megújuló energiákra való átállásnak környezetbarát módon kell lezajlania. Ebben a folyamatban fontos szerepet játszik a zöldfelületek megfelelő és hatékony kezelése, s az adott területek mezőgazdasági jellemzőinek a figyelembevétele. A BfN a dokumentumban rámutatott, hogy a megújuló energiás beruházások egyrészt hozzájárulnak a földterület felhasználásának és a tájképnek a megváltozásához, másrészt komoly kockázatokat hordoznak magukban bizonyos növény- és állatfajok, illetve azok élettere szempontjából. Jelenleg például megfigyelhető, hogy a megújuló energiák termelése egyre inkább a természetben, például erdőkben vagy zöldterületeken valósul meg. A hivatal elnöke úgy vélte, hogy pont ezeken a területeken kellene a hatékony technológiákra és a gondos helyszínválasztásra fókuszálni, s ezzel párhuzamosan – az eddiginél sokkal nagyobb mértékben – a meglévő városi tetőfelületeken kellene felszerelni a napenergiás rendszereket. A körültekintő intézkedések elősegíthetik, például a szélerőmű-parkok környékén, a növény- és az állatfajok védelmét, illetve hozzájárulhatnak a konfliktusok elkerüléséhez és minimalizálásához.
Ezenkívül fontos az is, hogy a jövőbeli megújuló energiás létesítmények ne csupán hatékonyak legyenek, hanem minél kevésbé hassanak az emberekre és a környezetre. A jövőbeli nap- és szélenergiás létesítmények tervezésekor és megvalósításakor az eddiginél sokkal jobban kell figyelni arra, hogy azok illeszkedjenek a tájképbe. Ezekbe a folyamatokba bele kell vonni az állampolgárokat és teljes mértékben figyelembe kell venni a környezetvédelmi szempontokat is.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.