A tudatosabb gazdálkodás a szántóföldi növénytermesztés jövője

A szántóföldi növénytermesztésben fontos a termelési szerkezet differenciálása, speciálisabb piacképes fajták termesztése, tudatosabban szükséges gazdálkodni az inputanyagokkal, továbbá kedvezőtlenebb adottságú területeken érdemes nyitni a kevéssé energiaintenzív termesztési technológiák alkalmazása felé, megfelelve az ökológiai szempontoknak – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett kaposvári gazdafórumon szerdán a tárca közleménye szerint.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint Feldman Zsolt előadásában ismertette, hogy Magyarország Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervét 2022. november 7-én fogadta el az Európai Unió. 2023. április végétől június elejéig zajlott az első, új KAP Stratégiai Terv alapján kiírt támogatások igénylése. A jogszabályalkotás és a támogatásigénylés tapasztalatai alapján – ahogyan minden uniós tagállamban – szükségessé vált a KAP Stratégiai Terv módosítása, amelynek elfogadása december végéig, január elejéig várható.

Az államtitkár a módosítások legjelentősebb elemei közül kiemelte egyebek mellett az Agro-ökológiai Program (AÖP) gazdálkodók által választható gyakorlatainak bővítését gyepen és szankciórendszer sávossá alakítását. A gyepgazdálkodók az AÖP támogatás eléréséhez jövő évben az eddigiekhez képest többféle, környezeti szempontból kedvező vállalást tehetnek, ami könnyebbé teszi a programban való részvételüket a jövő évtől. Sikerült az Európai Bizottsággal megtárgyalni, hogy már az idén igényelt AÖP támogatások esetében a 100 százalékos teljesítési kötelezettség helyett a részleges teljesítés is lehetséges, természetesen arányosan csökkentett kifizethető támogatás mellett. Az induló szabályok alapján eddig a részleges teljesítés is 100 százalékos támogatásmegvonást eredményezett volna.

A közlemény szerint Feldman Zsolt az új KAP első évének tanulságaként említette, hogy megszokásból nem lehet már megfelelni, nemcsak a támogatásoknak, hanem a változó természeti és piaci környezetnek sem. Például a szántóföldi növénytermesztésben érdemes a vetésforgót sokkal jobban diverzifikálni, ezzel támogatva a termés és a betakarítás biztonságát, illetve mérsékelni a kedvezőtlen időjárási tényezők okozta jövedelmezőségi kockázatokat. A széles körben termesztett öt fő kultúrnövény, azaz a búza, kukorica, árpa, napraforgó, repce körén kívül sok gazdálkodó kezd el foglalkozni alternatív szántóföldi kultúrák termesztésének lehetőségével, legyen az szója, cirok, köles, olajlen, a különböző pillangós virágúak (vörös here, lucerna), mák, rozs, tritikálé vagy éppen szántóföldi zöldségtermesztés. Perspektivikus a méhlegelőkre, vadföldekre, zöldtrágyanövényekre, köztes növényekre irányuló vetőmagtermesztés is sokak számára.

Kitért arra is, hogy az Agrárminisztérium a közelmúltban tette közzé a 2024. évi vidékfejlesztési pályázati menetrendet, amely a www.kormany.hu oldalon érhető el. A jövőre meghirdetésre kerülő pályázatok lehetőséget biztosítanak majd a kis-, közepes- és nagygazdaságok számára egyaránt, hogy az elmúlt két év gazdasági-piaci változásaira reagálva, a termelésüket hatékonyabbá tegyék vagy akár a több lábon állás irányába nyithassanak. Mindezek mellett megkezdődött a 2025. január 1-jével induló agrár-környezetgazdálkodási támogatási program szakmai előkészítése az időben történő meghirdethetőség érdekében – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.