A túlzott szigetelés benntartja a párát

A pára- és hőtechnika kérdésével kevés tervező foglalkozik, pedig a túlzott szigetelés rossz komforthoz is vezethet a felhalmozódó pára miatt.

[media id=99 width=320 height=240]

Ajánlott tartalom

Már gyártják az egyik leghatékonyabb napelemet

Elindította új S5 modulsorozatának a gyártását a Seraphim, amely kiemelkedő hatékonyságú fotovoltaikus paneljairól ismert.

Nincs hozzászólás

 1. szigetelo centrum

  Igazsággal bír Tóth Elek Tanár Úr!
  A rendszerelvű építés alapgondolatai között szerepel az, hogy „ a rendszer bármely elemének a megváltoztatása, a rendszer többi elemének a megváltoztatását vonja maga után!” Az utólagos hőszigetelés és az ablakcsere(jól záródó) változást jelent, így többek közt, a párával is foglakozni kell. A penészképződés azonban nem mai téma! Petró BálintTanár Úr (BME) a 80-as években már azt jósolta, hogy hamarosan a penész országa leszünk. A panelekben ugyanis a mosó és szárító helyiségek új funkciókat kaptak (?), a ruhák mosása, szárítása a fürdőszobákba került. A rosszul vagy nem működő központi szellőzők nem tudták elvinni a többlet páraterhet, így törvényszerű a penész megjelenése. A mosogatás, fürdés, főzés és a növények locsolása már csak „párahab a tortán”!
  Összegezve: nem a hőszigetelés a probléma, hanem az életvitel és a kiegészítő gépészet újragondolása szükséges a gazdaságos épület működéséhez.
  Békési Ferenc
  Szigetelő szakmérnök

 2. Az épületek külső falait -sem- lehet túlszigetelni. Bármilyen, megfelelően légzáró falon (vályog, vasbeton, pórusbeton, pórusos bloktégla, stb.) a téli belső és külső páranyomáskülönbségből eredően legfeljebb a pára 3-4%-a képes átjutni, ha van hőszigetelve a homlokzat, ha nincs, ha szálas hőszigetelővel szigetelték, ha polisztirollal. Az összes többi pára csak légcsere révén képes kijutni (ablakrés -filtráció- szellőztetés, elszívás, stb.). A lakásokban -és nem csak az ablakcserével felújított régiekben, hanem az újakban is- a jól (tökéletesen) záró ablakok következtében, az a természetes légcsere, ami korábban (a rosszúl záró nyílászárók miatt) meg volt, mára megszűnt.
  A riport meglehetősen szerencsétlenül lett megvágva, mert laikusok (de valószínűleg sok szakmabeli) számára teljesen összemosódik a légcsere-, a páratechnika-, a nyílászárók- és a hőszigetelés kérdése.
  Nem a túlzott szigetelés tartja benn a párát, hanem -alapvetően- a légcsere hiánya! Igazolja ezt a sok-sok új -önmagában szigetelő- falazatú, homlokzaton nem hőszigetelt épület párásodási és penészesedési problémája (is).
  Borzák Balarám Béla iü. szakértő épületszerkezet és épületfizika szakterületeken