A turizmust is visszaveti a légszennyezés Kínában

A légszennyezés, az erős nemzeti valuta és a világgazdaság gyengesége miatt visszaesett a Kínába látogató külföldi turisták száma az első félévben – jelenti a kínai média.

A Pejcsing Zsipao által idézett központi turisztikai adatok szerint a kínai fővárosba látogatók és ott legalább egy vendégéjszakát eltöltők száma az első félévben 14,3 százalékkal, 2,14 millió főre csökkent. A kelet-kínai Sanghaj városába az első hat hónapban mintegy 2,5 millióan látogattak el, 10 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban.

Országos szinten 4,2 százalékos a mínusz, míg a részletes statisztikákból az is kiderül, hogy Hongkongot és Makaót nem számítva a külföldi turisták száma 2012-höz képest 7,1 százalékkal esett vissza. A dél-koreai turisták száma a félévben több mint 22 százalékot, a Japánból érkezőké ennél is többet, csaknem 55 százalékot zuhant.

A turisták elmaradása a Pejcsing Zsipao által megkérdezett utazási irodák szerint a harmadik negyedévben is folytatódott, s várhatóan egész évben kitart majd. A jelenségnek több oka van. Nagyban hozzájárult a trendhez az, hogy a kínai nagyvárosok levegőjének szennyezettsége az év első hónapjaiban rekordokat döntött, amiről a külföldi sajtó heteken át részletesen beszámolt.

A helyzet egészségügyi következményeiről számos rémisztő – és turistákat elijesztő – tanulmány is született, amelyek közül egy például rámutatott, hogy egy nap a szmogos Pekingben 21, egy nap a szmogos Sanghajban kilenc szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenlő. A környezeti okok mellett a kínai jüan erősödése sem kedvez a látogatói kedvnek, amelyet a nyugati országok gazdaságainak gyengesége is lohaszt.

Az ázsiai látogatókat ezenkívül a térségbeli viták is elkedvetlenítik: a japán turisták számának nagyarányú visszaesése például egészen biztosan a két ország közt lévő Kelet-kínai-tengeri szigetcsoportot érintő diplomáciai huzavona is magyarázza. Kínában emellett márciusban felütötte a fejét a madárinfluenza egy új, korábban embereken ki nem mutatott törzse. A H7N9-ről azt feltételezik a tudósok, hogy gyorsan mutálódik, emberről emberre terjedésének lehetősége pedig jelenleg is kutatás tárgya.

A külföldi turisták elmaradását a számok szerint a mind több hazai turista ellensúlyozza. A turizmusért felelős nemzeti hivatal adatai szerint a szakági bevételek az év első felében 1,4 ezer milliárd jüanra (50,4 ezer milliárd forint) nőttek, ami 10,7 százalékos növekedés a 2012-es adatokhoz képest.

Ajánlott tartalom

Súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában a klímaváltozás

Az Északi-sarkvidéket tanulmányozó tudósok szerint 2050-re a globális felmelegedés miatt az infrastruktúra 70 százalékát és a kritikus infrastruktúra 30-50 százalékát fenyegeti károsodás, amelynek várható költségei több tízmilliárd dollárra rúgnak - számolt be róla a BBC News.