Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / A V4-ek agrárkamarái a bioüzemanyagok támogatására szólítják fel a döntéshozókat

A V4-ek agrárkamarái a bioüzemanyagok támogatására szólítják fel a döntéshozókat

Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia (V4-ek) agrárkamarai vezetőinek hétfőn Szekszárdon kezdődött háromnapos tanácskozásán a mezőgazdasági termelők képviselői a fenntartható, terményalapú bioüzemanyagok támogatására szólították fel az európai döntéshozókat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a négy visegrádi ország önmagában is képes az EU számára évi további 8 milliárd liter bioüzemanyag előállítására. Ez a teljes kontinens közlekedési célú felhasználásának 1 százaléka. Ezen felül Európa szójaalapú takarmányimportjának egyötödét válthatja ki az az 5 millió tonna GMO és antibiotikum-mentes állati takarmányadalék, amely a bioüzemanyag-gyártás melléktermékeként jön létre.

Mindezt földhasználatbeli változás nélkül, pusztán növekvő hozamokkal és a művelés alól kivont földek rekultiválásával lehet elérni. A visegrádi országokban elért kukoricahozamok ugyanis az osztrák termelők által elért hozamok csupán 60 százalékát teszik ki. Ezen hozamkülönbség egyetlen oka a kelet-európai mezőgazdaságok alacsonyabb technológiai szintje.

A tájékoztatás emlékeztet: a 2009-es uniós megújulóenergia-irányelv 10 százalékos bioüzemanyag-bekeverési arányt írt elő a közlekedési szektorban. Ebből az úgynevezett első generációs bioüzemanyagok már elérték a mintegy 5 százalékos értéket. Az európai döntéshozók jelenleg azonban az első generációs bioüzemanyagokra vonatkozó korlát bevezetésén vitáznak, holott a második és harmadik generációs bioüzemanyagok gazdaságilag is megvalósítható technológiaként még nem is léteznek.

Az irányelv által megszabott határértéknél jóval alacsonyabb korlát bevezetésének oka pedig olyan aggályokon alapszik – a közlemény szerint -, amelyek a közvetett földhasználati-változással (ILUC) és az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatosak. A bizonytalan döntéshozói környezet miatt az ágazatban megtorpantak a beruházások.

Az aggályok két dolog köré csoportosulnak: egyrészt veszélyeztetve látják a kiszolgáltatott emberek élelmiszerellátás-biztonságát az élelmiszertermelésre alkalmas földek lehetséges csökkenése miatt. Másrészt pedig azokat a lehetséges éghajlati hatásokat veszik figyelembe, amelyek az erdőségek csökkenéséből származhatnak.

“Megértjük és osztjuk a döntéshozók aggodalmát, hogy az európai bioüzemanyagok máshol káros hatásokat okozhatnak, amit ki kell zárnunk. Európai gazdaként azonban komoly lehetőséget látunk a bioüzemanyagokhoz szükséges alapanyagok megtermelésében is. A további piacok megjelenésére a termelők hatékonyságuk és a termés növelésével fognak reagálni. Ez kiemelten fontos azokban a kelet-európai országokban, ahol a gazdaságok bevétele jelentősen alacsonyabb, mint az európai átlag” – idézi a közlemény Győrffy Balázst, a NAK elnökét.

Az ILUC-mentes bioüzemanyagok éghajlati, környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági, energiabiztonsági és európai gazdasági szempontból is a lehető legjobb választásnak bizonyulnak. Ezért a V4-ek felszólítják az uniós döntéshozókat, hogy biztosítsanak stabil környezetet az ágazat ellenőrzött fejlődésének érdekében, és gondolják át az ágazatban a mezőgazdaság kiemelkedő szerepét, az abban rejlő fontos gazdasági és vidékfejlesztési lehetőségeket.

Ajánlott tartalom

Több mint ezer elektromos rásegítésű kerékpárt vásárolhatnak meg olcsóbban az első körben pályázók

Lezárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által meghirdetett elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlási támogatásának első pályázati köre.