A V4-ek környezetvédelmi miniszterei közös nyilatkozatot írtak alá a természetvédelemről

A visegrádi négyek (V4) környezetvédelmi miniszterei a klímaváltozásról és a biológiai sokféleség megőrzéséről szóló közös nyilatkozatot írtak alá Tucznoban – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel.

A dokumentumban kiemelték, hogy a természetvédelmi szempontoknak a gazdasági és társadalmi fejlesztések fontos részeivé kell válniuk, valamint, hogy a környezetvédelem területén szorosabbra kell fűzni az együttműködést a V4 országai között. A közlemény idézi Rácz Andrást, a tárca környezetügyért felelős helyettes államtitkárát, aki az október 3-4-én rendezett találkozón hangsúlyozta, hogy a biológiai sokféleség védelméről szóló célkitűzéseket csak akkor érhetik el, ha azokat más ágazatokba, például a mezőgazdaságba, a vízügybe és a területfejlesztésbe tudják integrálni. A kétnapos rendezvényen a V4-ek, kiegészülve Románia, Bulgária és Ukrajna környezetpolitikáért felelős vezetőivel közösen egyeztették álláspontjaikat a klímaváltozás és a biológiai sokféleség aktuális kérdéseiről. Az ülésen szó volt a Natura 2000 területek kezelésének aktuális ügyeiről, az ökoszisztéma szolgáltatások értékeléséről, azon belül főként a beporzó fajok – méhek, lepkék – kiemelt védelmének lehetőségeiről – ismertették.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.