A válság miatt csökkent Szlovákiában a fényszennyezés

Szlovákia területének közel egynegyedén csökkent a fényszennyezés a válság kezdete óta – írta a pozsonyi Sme napilap kedden brit kutatóknak a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányára hivatkozva.

A műholdas megfigyelés alapján készült tanulmány szerint a pénzügyi és gazdasági válság 2008-as kezdete óta Európában több olyan ország volt, amelyek egyes területein jelentős mértékben csökkent a fényszennyezés.

Az érintett országok közül a legnagyobb mértékű csökkenést Szlovákiában mutatták ki, ahol az ország területének mintegy egynegyede felett “lett sötétebb” az égbolt. A fényszennyezés a vizsgált – 2005-2010-es – időszakban Szlovákia után Belgiumban, Finnországban és Svédországban csökkent a legnagyobb területen. (A publikációban található diagram szerint Magyarország mintegy 5 százalékán csökkent a fényszennyezés, de körülbelül ugyanekkora területen is nőtt.)

A tanulmány a jelenséget egyértelmű összefüggésbe hozza a válság következményeként megvalósított takarékoskodási intézkedésekkel, valamint a legfejlettebb országok esetében a közvilágításban alkalmazott új technológiai megoldások bevezetésével.

Szlovákiában a fényszennyezés csökkenése leginkább a kisseb településeket és néhány gyérebben lakott keleti régiót érintett, ugyanakkor Pozsony és néhány nagyobb nyugat-szlovákiai város esetében egyáltalán nem mutatkozott meg, sőt esetenként növekvő tendenciát mutatott a fényszennyezés.

Ajánlott tartalom

Kiemelten kell foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével

Fontos kiemelten foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével, a fenntarthatóságra neveléssel, és elismerni azoknak a munkáját, akik sokat foglalkoznak azzal, hogy az életterünk még sokáig az otthonunk is maradhasson - hangsúlyozta Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési helyettes államtitkára hétfőn a 2024. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényén, a Parlamentben.