A válság óta sem csökkent a fosszilis energiák állami támogatása az EU-ban

Bort isznak, és vizet prédikálnak a párizsi klímaegyezményre felesküdött európai kormányok: ugyanolyan sok pénzt öntenek támogatás formájában a fosszilis energiákba az uniós tagországok, mint a gazdasági válság kezdetén.

A Nemzetközi Valutaalap szerint percenként 10 millió dollárt fordítanak a kormányok a fosszilis energiahordozók támogatására. Ebből az EU tagországai is jócskán kiveszik a részüket. Állami támogatásnak minősül minden, amitől bevétel formájában elesik az államkassza. Idetartozik tehát az ártámogatás és az adókedvezmény is. Angliában például a földgáz és a villamos energia 20 százalékos áfája helyett a háztartási fogyasztóknál csak 5 százalékos áfát számolnak fel a szolgáltatók. Az angol kormány vitatja, hogy ez támogatásnak minősülne, míg Olaszország és Németország is támogatásnak minősítik a kedvezményes áfakulcsot. (Ráadásul a brit kormány a tengereinél földgázt és kőolajat kitermelő fosszilis világvállalatokat is adókedvezményben részesíti.) A WTO állami támogatásnak tartja a kedvezményezés minden olyan formáját, mely „kormányzati bevétel lenne, de nem szedik be”, beleértve az adócsökkentést is. A párizsi Nemzetközi Energiaügynökség ennél szűkebb kategóriára vonatkoztatja az állami támogatás kifejezést. Az Európai Bizottság jelentése az energiaipari támogatásokról az Eurostat legfrissebb, 2016-os adatai alapján készült. Későbbi adatok nem hozzáférhetők. A legtöbb támogatást Németország adja az energiaszektornak, ám ennek nagy részét a megújulóknak, összesen 27 milliárd eurót. Ez majdnem háromszorosa a fosszilisokra fordított 9,5 milliárd eurónak. Spanyolország és Olaszország is jelentős pénzeket csoportosít a megújulók támogatására.

A következő országok több állami támogatást nyújtanak a fosszilis energiáknak, mint a megújulóknak:

Anglia, Franciaország, Hollandia, Svédország, Írország.
Angliában évente 12 milliárd eurót fordít az állam a fosszilis energiahordozók támogatására.
A megújuló energia szektora a támogatások 45 százalékában, a fosszilis energiák a támogatások 33 százalékában részesültek az unióban.
2016-ban a fosszilis üzemanyagok 55 milliárd eurónyi támogatást kaptak.
Angliában több forrást fordít a kormány az üzemanyagár-támogatásra, mint amennyit az egészségügyben dolgozók fizetésére költ. Az üzemanyagra vonatkozó adót 2011-ben törölték el, azóta 46 milliárd font bevételtől esett el emiatt a kormány.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A Balatonnál megkezdődik a szúnyoggyérítés

Megkezdődik a csípőszúnyogok gyérítése a Balatonnál március 27-28-án - közölte a munkát szervező Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke az MTI-vel kedden.