A városlakók jóval környezettudatosabbak, mint a vidékiek

A városban élő és dolgozó emberek sokkal többet tesznek a környezetük védelméért, mint a vidéken élők, mivel a munkahelyi légkör és a kollégák árgus tekintete is környezettudatosabb gondolkodásra sarkall mindenkit – állítja egy amerikai-kínai tanulmány.

A kutatók szerint a nagyvárosban élő és jó munkával rendelkező emberekre jellemző leginkább a szelektív hulladékgyűjtés, a környezetvédelmi szervezeteknél való önkéntes munka, és általában a környezetvédelmi kezdeményezések támogatása. Ennek oka elsősorban, hogy a kollégák és a munkáltatók is az újrahasznosításra és az energiatakarékosságra ösztönzik az embereket. A városlakók ráadásul sokkal közvetlenebbül tapasztalják meg az egyre súlyosbodó környezeti problémák hatásait, és ezért jóval tudatosabban, illetve cselekvésre készen viszonyulnak hozzájuk. A Michigan Állami Egyetemen működő Integrációs és Fenntarthatósági Rendszerek Kutatóközpontjának (CSIS) munkatársai által vezetett tanulmányban amerikai és kínai szakemberek is közreműködtek. A kutatók a kínai General Social Survey (GSS) nevű közvélemény-kutató intézet eredményeit elemezték a tanulmányukban.

A felmérés résztvevőit arról kérdezték meg, hogy szelektíven gyűjtik-e a szemetet, beszélgetnek-e a családtagjaikkal, vagy barátaikkal környezetvédelmi kérdésekről, részt vesznek-e ilyen típusú oktatási programokon, vállalnak-e önkéntes munkát valamilyen környezetvédelmi szervezetnél, illetve volt-e már környezetvédelemmel kapcsolatos bírósági ügyük. A szakemberek elemzése szerint a nagyvárosokban élő emberek jóval több “zöld szokásról” tettek tanúbizonyságot, mint a kisebb településeken élők – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában. A felmérésben többek között a szédítő ütemben fejlődő Peking, Sanghaj és Tiencsin (Tianjin) városok polgárai vettek részt.

“Először is a környezettudatos szemlélet terén a városlakókra nagy hatással lehetnek a kollégák. Másrészt néhány környezetbarát eljáráshoz szükség van bizonyos felszerelésekre is – például a munkahelyen könnyen kivitelezhető a szelektív hulladékgyűjtés -, vagy olyan csoportokra, amelyek megszervezik az ilyen tevékenységeket” – mondta Hsziaodong Csen (Xiaodong Chen), a tanulmány vezetője.
Hozzátette: “A jó helyen dolgozó, illetve a magas beosztású emberek jóval környezettudatosabban gondolkodnak, mint a munkanélküliek, vagy a nem vezető beosztásban dolgozók”.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Nincs hozzászólás

  1. Még egy adalék. Magyarországon csak az emberek 1%-a vásárol az interneten, míg tőlünk nyugatabbra ez az arány 7-8%.
    Érdemes lenne kipróbálni (például a Zöld Hétfőn) az online vásárlást, hiszen ezzel védjük a legjobban a környezetünket.
    Kimutatták, hogy 27 internetes vásárlás szennyezi annyival a környezetet, mintha valaki elmegy az autójával egy bevásárlóközpontba.