A vártnál gyorsabban olvad az antarktiszi jégtakaró, ami a világóceán soha nem látott vízszintemelkedéséhez vezethet - jelentették be szerdán Genfben kutatók, a Nemzetközi Sarki Év eredményeit összesítve.

A vártnál gyorsabban olvad az antarktiszi jégtakaró

A vártnál gyorsabban olvad az antarktiszi jégtakaró, ami a világóceán soha nem látott vízszintemelkedéséhez vezethet – jelentették be szerdán Genfben kutatók, a Nemzetközi Sarki Év eredményeit összesítve.

A 2007-2008-as Nemzetközi Sarki Év (IPY – International Polar Year) során 66 nemzet ötvenötezer tudósa végzett komplex kutatásokat a sarkvidékeken.

A nagyszabású vizsgálat keretében, amelyet a genfi székhelyű Meteorológiai Világszervezet (WMO), valamint a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) szervezett, a klímakutatók műholdak, automatikus mérőállomások, tengeralattjárók segítségével, valamint helyszíni mintavétel révén állandóan figyelték a jég olvadásának mértékét.

Az IPY kutatóinak mérései szerint az Antarktisz környékén az óceán hőmérséklete az elmúlt évtized során 0,2 Celsius fokkal emelkedett, ez a Föld többi részén a tengerekben az utóbbi 30 évben tapasztalható felmelegedés mértékének a kétszerese. Az antarktiszi átlaghőmérséklet 1957 óta 0,56 Celsius fokkal emelkedett, és még így is mínusz 45,6 Celsius fok. Mint a kutatók a jelentésükben megfogalmazták, nem csupán az Antarktiszi félszigeten tapasztalható a felmelegedés, hanem a hatodik kontinens nyugati részén is.

“Ez egy váratlan fordulat” – hangsúlyozta Colin Summerhayes, az IPY operatív bizottságának tagja.
Mint kiderült, a legnagyobb antarktiszi gleccser, a Pine-szigeti mozgása 40 százalékkal gyorsult fel az 1970-es évekhez képest, a Smith-gleccseré pedig 83 százalékkal 1992-höz képest. A gyorsulást az okozza, hogy olvadnak a korábban 200-300 méter széles úszó jégtáblák, amelyek korábban visszatartották, fékeztek a gleccserek mozgását. A felgyorsult mozgás miatt növekszik a gleccserek általi víz- és jégkibocsátás. Az összes gleccser évente 103 milliárd tonna jeget veszít, mivel a kibocsátás meghaladja a lehulló hó mennyiségét.

“Ez a mennyiség megegyezik a grönlandi gleccserek jégvesztésével” – hangsúlyozta Colin Summerhayes. Hozzátette, hogy ez a folyamat felelős a tengerekben tapasztalható vízszintemelkedésért.
Az ENSZ klímakutató testülete, az IPCC 2007-ben azt prognosztizálta, hogy a XXI. században a felmelegedés miatt 0,7-1,3 méterrel emelkedik meg a tengerek vízszintje, amely elönti az alacsonyabban fekvő területeket, és milliókat késztet menekülésre.

“Amennyiben az Antarktisz nyugati felét borító jégtakaró az óceánba csúszik, a tengerszint 1-1,5 méterrel emelkedik meg”  – emelte ki Colin Summerhayes.

Ajánlott tartalom

Narancssárga porral szórta be Stonehenge szikláit két környezetvédelmi aktivista

Narancssárga porral szórta be Stonehenge szikláit két környezetvédelmi aktivista szerdán.