A vártnál sikeresebb a PannErgy miskolc-mályi fúrása

Háromszorosan haladja meg a PannErgy konzervatív várakozását a miskolc-mályi geotermikus kutak hozama, ami jelentősen növeli a társaság készpénztermelő képességét – közölte a PannErgy a BÉT honlapján hétfőn.

A cég számításai szerint a teljes rendszer kiépítése után a projekt EBITDA termelő képessége, azaz a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyeresége a 2011-es fűtési szezon kezdetével az elsődleges hőleadás nagyságától függően 650-850 millió forint, 2012-től 1 milliárd forint lehet. A kiemelkedően nagy vízhozamot figyelembe véve a PannErgy elkezdte megvizsgálni az áramtermelés lehetőségét is, ami további 300 millió forinttal növelheti az EBITDA-t – olvasható a közleményben. Az áramtermelés 15-17 százalékos hatékonysággal számolva 3 megawatt nettó kapacitást jelenthet.

A geotermikus fúrás augusztus 23-án érte el azt a “talpmélységet”, amelynél a geofizikai mérések és az elsődleges tesztek megerősítették, hogy a 2.270-2.310 méteres mélységben 110-120 Celsius fokos víz található. A kitermelés hozama eléri a percenkénti 4.200-5.400 litert, másodpercenként 70-90 litert.
A vártnál jobb eredmények azt is jelentik, hogy a korábban tervezett hét kúttal szemben elegendő öt kút: két termelő és három, amelyik visszasajtolja a mélybe a kitermelt vizet. A tervezettnél kevesebb kút  húsz százalékkal csökkentheti az előzetesen tervezett beruházási költséget. Korábban a társaság azt közölte, hogy a beruházás első üteme mintegy 2,8 milliárd forintba kerül.
A teljes, villamos energia termeléssel bővített beruházás megvalósítása két évig tart. A projekt első fázisa – egy termelő és egy visszasajtoló kút – várhatóan 2011 elején fejeződik be, és ezzel azonnal elkezdődhet a geotermiára alapozott hőszolgáltatás Miskolcon. A második fázist a tervek szerint 2011 fűtési idényének kezdetére tervezi átadni a PannErgy.

A termelő kút teljesítménye 110 Celsius fokról 55 Celsius fokra történő hőleadást számítva mintegy 16-19 megawatt. A tervezett két termelő kút teljesítménye ugyanilyen hőleadással elérheti a 35 megawattot. Ez a teljesítmény csupán a téli szolgáltatást figyelembe véve 410 ezer gigajoule hő eladását teszi lehetővé. A PannErgy jelenleg 20 évre szóló szerződéssel rendelkezik maximálisan 300 ezer gigajoule hőenergia értékesítésére a Miskolci Hőszolgáltató Kft.-vel.
A PannErgy megjegyzi, hogy a szolgáltatás ára mintegy fele lehet a piaci árnak.
A 829 forinton nyitó PannErgy árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén már 60 forinttal, 7,4 százalékkal  869 forintra emelkedett a pénteki záróárhoz képest, és több mint százezer részvény cserélt gazdát. A BÉT A kategóriájában forgó részvény legmagasabb árfolyama 888 forint, a legalacsonyabb 696 forint volt az elmúlt 52 hétben.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.