Mind az öt kert elképesztő. A legkisebb cserepes növénytől a legnagyobb, legdrámaibb botanikus kertig mindegyik.

A világ 5 legelképesztőbb kertje

Mind az öt kert elképesztő. A legkisebb cserepes növénytől a legnagyobb, legdrámaibb botanikus kertig mindegyik.

A kertek segítenek értékelni a minket körülvevő természetes szépséget, elgondolkodtatnak a világban létező különbözőségeken, és szövetséget kötnek azokkal, akik kreativitásukat nem ecsetekkel és festményekkel, hanem virágokkal és levelekkel mutatják meg. Akár a világ vezetőinek szimbólumaiként, akár egy férfi szeretetének kifejezéseként, akár csak egyszerűen egymás mellé ültetve jelennek meg a növények, nagyszerű, hogy léteznek, hiszen nélkülük nagyon sivár hely lenne a Föld. Következik a világ öt legérdekesebb kertje.

A Quai Branly Múzeum függőleges kertje- Párizs
Párizs e környékének utcái kígyózó kanyarulataikkal mintha a Seine folyót utánoznák, és mindennek szívében fekszik a Quai Branly Múzeum. Az épület maga formák összevisszaságából áll, épp ezért vonzza a tekintetet. A négyemeletes épület homlokzata enyhén görbül, melyet a járdától a tetejéig növények borítanak. A külső „díszítést” Patrick Blanc, tájépítész tervezte, a kert 15 ezer növényből áll. 170 különböző fajta felsorakoztatásával, csodálatos látványt nyújt a városi vízszintes kertépítéshez képest is. A Blanc tervezte kert lakói például a bíborlevelű tűzeső, páfrányok, borostyán, bergenia és még sok más.  Blanc újszerű rendszerének alapja egy nagy teherbírású filc, mely egy műanyag hátlapra van ráerősítve. A filc és a műanyag tartják a növények gyökereit, és látják el vízzel és tápanyagokkal. Az egészet egy fémszerkezet tartja. A permetező öntöző rendszer a falak tetején megállás nélkül működik.

Heligan elveszett kertjei – Cornwall, Anglia
A 18. század közepétől a 20. század elejéig, a cornwalli Tremayne család tervezte, és tartotta fenn birtokán a hatalmas kertet. Miután az első világháború alatt elvesztették földjeiket, a kert elburjánzott, elhanyagolttá és elhagyatottá vált. Régi fénye elveszett a kaotikus növényzet alatt. Akkor változott meg a helyzet, amikor a Tremayne család egy leszármazottja a ’90-es évek elején megörökölte a birtokot. Egyszer csak, a család észrevette, hogy a káosz milyen szépségeket rejt, és bár hatalmas munkájukba került, de visszaállították a kert régi csillogását. Az elképesztő Lost Gardens of Heligan gardenesque stílusban épült, ami annyit tesz, hogy a kert különböző részei más-más hangulatot árasztanak. A kertekben rengeteg nagyon régi rododendron és kamélia él, van olasz stílusú rész, és óriászöldség lelőhely is. Itt található Európa egyetlen ananász termő helye, és a „Dzsungel”, ami telis tele van szubtrópusi páfrányokkal. A kertek ma már látogathatók a nagyközönség által is, és a képen látható Mud Maid figurák a kert legkedveltebb látványosságai lettek.

A Nong Nooch botanikus kert – Thaiföld
A két négyzetkilométeres kertet eredetileg gyümölcs ültetvénynek szánták. Ehelyett tulajdonosai trópusi növényeket és virágokat kezdtek ültetni. Az eredmény elképesztő lett. A terület több részre van osztva, mindegyiken más-más téma dominál. Van kaktuszültetvény, francia kert, Stonehenge stílusú kert, orchidea ültetvény, és egy bizonyos „Pillangó-domb”, ahol trópusi virágokból kirakott lepkéket láthatunk. Nong Nooch emellett egy óriási pálmagyűjteménnyel rendelkezik, a világ összes pálmafajából legalább egy példány megtalálható itt.


Arctic-Alpine botanikus kert – Tromso, Norvégia

A világ legészakabbi botanikus kertje sarkvidéki és alpesi növények széles választékának gyűjteményével dicsekedhet. A kert földrajzilag rendezett, az alpesi és a sarkvidéki növények kontinensek és területek szerint vannak csoportosítva.
A kert igyekszik tanítani látogatóit a növények közötti kapcsolatokról, és a bemutatott területekről. A geológiai séta felderíti a norvég hegyeket, és bemutatja az alpesi növények egyediségét.

Rikugien Garden – Tokió
A Rikugien szó japánul azt jelenti „a hat vers kertje”. Ez a lélegzetelállító tokiói kert összehozza Japán és Kína híres tájait, történelmi emlékeit, és költeményeit. A Rikugien Garden Yanagisawa Yoshiyasu tervezésében készült a 17.-18. században, Tokugawa Tsunayoshi sógun engedélyével.  Legkedveltebb részei a nyugodt kis tavacskák, szigetek, teaházak, és az erdős részek. A kert több mint hatezer fa otthona, élnek itt juharfák, kaméliák és magnóliák.  Az utóbbi kertek növényei nemcsak a látogatás során okoznak örömet látványukkal, hanem akkor is, ha egy-egy ötletet ellophatunk saját kertünk számára is. Felnyitják szemünket arra, hogy milyen változatos növényvilág él Földünkön, és milyen kreatív módon használhatjuk őket otthonunk díszítésekor is.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.