A világ első országos lefedettségű elektromos autó gyorstöltő-hálózata megkezdte működését

Észtországban mostantól 165 egyenáramú (DC) gyorstöltőből álló hálózat áll az autósok rendelkezésére.

A világon elsőként Észtországban kezdte meg működését országos gyorstöltő-hálózat elektromos autók számára, amely az ABB, a vezető energetikai és automatizálási cég technológiájának köszönhetően valósulhatott meg. Az Észtországot teljesen lefedő hálózat kiépítését az ABB végezte, és cég felel az olyan kapcsolódó szolgáltatások lebonyolításáért, mint az üzemeltetés 24 órás felügyelettel és a fizetési rendszer. A 165 darab, internetkapcsolattal rendelkező egyenáramú (DC) gyorstöltőből álló hálózat immár hivatalosan is elérhető mindenki számára. Az észt kormány megbízásából gyorstöltő rendszereket helyeztek üzembe minden 5,000 főnél több lelket számláló körzetben, és minden főútvonalon legalább 60 km-ként. A kormány 507 darab Mitsubishi i-MiEV elektromos autót vásárolt saját használatra, és a lakosság számára 50%-os kedvezményt nyújt elektromos autó vásárlására. Az ABB egyenáramú rendszerei körülbelül negyed óra alatt képesek újratölteni az elektromos járművek akkumulátorait, míg váltóáramú megoldással ugyanez nyolc óráig is eltarthat, ezért környezetvédelmi szempontból is óriási jelentőséggel bír a hálózat.  Az elektromos mobilitást elősegítő beruházást a KredEx export-hitel ügynökség Zöld Beruházási Rendszere támogatta a kormány szén-dioxid kibocsátást csökkentő tervének részeként.

„Az ABB-t büszkeséggel tölti el, hogy kiépíthette a világ első országos lefedettségű elektromos autó gyorstöltő-hálózatát Észtországban” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB Discrete Automation and Motion divíziójának vezetője. „Ez az egész országra kiterjedő gyorstöltő-hálózat ösztönözni fogja az autósokat, hogy elektromos járművekre váltsanak, és ennek köszönhetően más országok is motiváltak lesznek a saját töltő-infrastruktúrájuk kiépítésében.” Az észt kormány megbízásából az ABB még 2011-ben kezdte meg a munkát és mindössze hat hónap alatt végzett a hálózat kiépítésével. Az elmúlt évek során az ABB egyébként két hasonló méretű európai beruházásban is telepített már töltőket: A VitaeMobility projekt keretében 50 darab DC gyorstöltőt helyezett üzembe Belgiumban, míg Dániában a CLEVER névre hallgató átfogó fejlesztés keretében állított fel szintén 50 darab DC gyorstöltőt.

Magyarországon az ABB telepített elsőként ultragyors töltőt Budapesten, az Istenhegyi úti környezetbarát MOL kúton. A Terra 100.2 típusú töltő képes 15-30 perc alatt 80%-os töltöttségi szintre felölteni egy CHAdeMO szabvány csatlakozóval rendelkező elektromos autót. A mogyoródi Hungaroring versenypálya főbejáratánál szintén átadásra került egy, az ABB által az MVM Partner számára tervezett töltőoszlop.

Ajánlott tartalom

A DFDS ismét 100 elektromos teherautót rendelt a Volvo Trucks-tól

A Volvo Trucks 100 elektromos teherautóra kapott megrendelést a DFDS dán logisztikai vállalattól. Ezzel a legutóbbi megrendeléssel a DFDS csaknem kétszeresére növelte Volvo elektromos kamionokból álló flottáját, összesen 225 teherautóra, amely a legnagyobb elektromos nehézgépjármű-flotta Európában.